нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да бъдеш работохолик - не е чак толкова лошо

Снимка: Shutterstock

Думата работохолик обикновено е натоварена с негативно значение - прекаляването с работата води до високо кръвно налягане и други заболявания, свързани със стреса и напрежението.

Когато физическите и психическите последици от претоварването започнат да се проявяват, вашата концентрация и производителност намаляват, а с тях се разпада и крехкия баланс между личния и професионалния живот, за който сте дали много жертви и компромиси.  

Може да звучи изненадвано, но скорошно проучване установи, че при определени обстоятелства дългите работни часове не оказват негативното влияние, с което сме свикнали да ги свързваме.е

Изследването, публикувано в of Academy of Management Discoveries, не е открило никакви доказателства, които да защитят тезата, че дългите работни часове стоят зад появата и развитието на тези рискови фактори.

„Въпреки че повечето от работохолиците работят дълги часове, пристрастяването към работата представлява по-сериозен риск за здравето, отколкото продължителността на самата работна дейност.“, казват от академията. Дори самото пристрастяване не винаги може води със себе си негативни ефекти. Иначе казано, да бъдете работохолик не е нещо лошо, ако за вас важи поне едно от следните обстоятелства:

1. Ангажирани сте с това, което правите

В най-добрия случай, ангажираността, която обикновено се проявява под формата на вашата отдаденост към ролята и работата, която вършите, може да ви накара да се почувствате напълно погълнати и завладени от това, което правите.

Когато можете да се потопите във вашата работа до такава степен, че да забравите за всичко останало около вас, вие се зареждате с жизненост, енергичност и динамичност, които не могат да бъдат постигнати по друг начин. Това ви помага да почувствате, че имате нужната издръжливост, за да разрешите всеки проблем и да се изправите пред всяко предизвикателство. Вместо да увеличава вашият стрес, работата ви дава повече сили.

2. Инвестирате себе си в работата си

За много служители дългите работни часове са натоварващи и досадни. Ако обаче  инвестирате себе си в това, което правите, т.е ако работата ви съвпада добре с вашите таланти, интереси, способности и ценности, вие ще бъдете мотивирани да дадете най-доброто от себе си.

 Вашите умения и таланти могат да създадат основата за бъдещият ви успех, но най-важният фактор за постигането на вашите цели е това до каква степен сте инвестирали себе си в това, което правите и доколко работата ви съвпада с това, което наистина искате. Когато намерите такава работа, стандартните задачи стават по-лесни, а вашите способности се допълват от силна работна етика, която ви прави два пъти по-ефективни.

още от Техники за успех