нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Когато стресът стане част от ежедневието...

Снимка: Shutterstock

Често ли се чувствате напрегнати и притеснени, все едно сте ръба на нервна криза? Може да се каже, че това се е превърнало в нещо напълно нормално за съвременния ни начин живот. 

Това, за което искам да говоря, са случаите, когато това напрежение се превръща в хроничен стрес. За моментите, когато стресът се превръща в неразделна част от нашето ежедневие. 

Разбира се, има случаи, в които известна доза стрес може да бъде дори полезна, защото тя ни държи бдителни и концентрирани върху това, което вършим. Вземете за пример притокът на адреналин, който усещате, когато се изправяте, за да представите най-новата си идея, или когато трябва да споделите с някога лоша новина. Този стрес ни помага да останем силни и фокусирани върху настоящия момент. 

Хроничният стрес обаче е нещо, което никога не е позитивно. Когато човек страда от ежедневно напрежение, той започва да губи обективност. Този стрес се създава най-вече от работата и по-точно от определени ситуации в офиса, които карат човек да се чувства безпомощен. Като например поредният път, когато шефът ви моли да остане до по-късно за „последен път“, или когато пасивно-агресивният служител, който ви се иска да не бяхте наемали, казва пред всички: „Казах ви, че ще имаме среща и го записах в графика, предполагам, че просто не сте слушали“, макар че в графика ви няма никакви промени. 

още от Техники за успех