Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всяко решение има право да бъде променяно

485

Снимка: Shutterstock

Когато чуете думата „успешен лидер“ в съзнанието ви се появява образи на хора, които са уверени и решителни. Все пак, способността да вземаш решение бързо и ефективно е ключов аспект от работата на всеки един лидер.

Истината обаче е, че на добрите лидери им се случва да променят своето мнение по-често отколкото си мислите. Те са готови да променят решението си, ако са сигурни, че то не е най-доброто, дори когато това може да им донесе съмнителната слава на нерешителни и мекушави.

Важно обаче е да се подчертае факта, че те не сменят своята позиция, само защото някой ги е разколебал. Те знаят кога е необходимо да направят промяна в плана. Понякога показват своята решителност именно чрез способността да отменят предишното си решение.

Ето няколко ситуации, в които е добре да преосмислите решението си:

1. Появила се е нова информация

Нерядко се случва лидерите да получат нова информация за дадена задача, едва след като са взели крайно решение за нейното изпълнение. Понякога тази информация променя изцяло ситуацията и контекста на решението. Независимо дали става въпрос за някакви непредвидими обстоятелства или за грешка на вашият екип, когато бъдете изправен пред подобна ситуация, вместо да търсите виновници, фокусирайте цялото си внимание върху интегрирането на новата информацията във взетото от вас решение. В някои случаи вече взетото решение може да бъде приспособено към новите обстоятелства, но в други е необходима пълна промяна на подхода, така че не се страхувайте да изоставите предходното си становище, когато ситуацията го изисква.

2. Ситуацията става непредвидима или нестабилна

В съвременния несигурен политически климат и постоянно изменящ се пазар на труда, дори най-добре обмислените решения могат да доведат до пълен хаос в рамките на секунди. Ако това се случи, няма никакъв смисъл в това да защитавате докрай позиция, която в момента просто не работи. Не бъдете инати и се научете да се приспособявате към променящите се обстоятелства.

още по темата
още от Техники за успех
20
Четвъртък
Юни