нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Плащат много, но това ли е най-важното

Снимка: Shutterstock

Току-що сте започнали работа, за която ви плащат наистина добри пари. За колко доходоносна позиция говорим? За работа, в която изкарвате достатъчно, за да можете най-накрая да си купите собствен апартамент или нова кола, а може би и двете взети заедно. С други думи, вие сте постигнали това, за което мечтаят много хора. Но има нещо, което не е съвсем както трябва. Новата ви работа е просто окей, а в някои моменти е откровено досадна, дразнеща и дори непоносима.

Въпреки това, как бихте могли да се откажете от работа, която осигурява подобно заплащане? Истината е, че макар парите да са изключително важен фактор при избора на работа, ако сте сигурни предлаганата позиция върви ръка за ръка с един от тези три фактора, то може би по-умното решение е да потърсите друга работа:

1. Нивото ви на стрес в работата ще полети до небесата

Когато претегляте плюсовете и минусите на новата високоплатена работа и в полето „минуси“ включва: „80-часова работна седмица, липса на помощен персона и шеф гадняр“, може би сте на път да отхапете по-голяма хапка, отколкото може да преглътне.

При високи нива на стрес тялото ни отделя хормона кортизол, който пречи на добрия сън, вреди на паметта и дори създава сърдечни проблеми, казва Д-р Стейси Фройденбърг, психилог от американския щат Колорадо.

„В допълнение към това, редовният стрес допринася за чувствата на безпокойство, депресия и ниско удовлетворение от живота“, добавя тя.

Също така, не трябва да забравяте, че времето е пари. Когато търсите работа, трябва да вземете предвид работното време и достъпността в извънработните часове, която очакват от вас потенциалните ви работодатели.

„Понякога хората отделят внимание единствено на предлаганото заплащане, без да вземат предвид изискванията, с които върви работата. Ако на едно работно място ще получавате малко по-голяма заплата, отколкото на друго, но ще трябва да работите по 20 часа на седмица повече, то определено не си заслужава да приемете работата с по-високо заплащане.“, казва Кристофър К. Лий, основател на коучинг компанията PurposeRedeemed.

още по темата
още от Техники за успех