нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

6 признака, че е дошло време да напуснете работа

Снимка: Shutterstock

Повечето хора са отворени за нови професионални възможности и дори за промяна на работното място. Според проучване на фирмите за подбор на персонал Accounting Principals и Ajilon, около 80% от работещите в САЩ търсят пасивно или активно подобни възможности. Как обаче може да разберете дали е дошъл моментът, в който търсенето трябва да се превърне в действие и да напуснете настоящата си работа?

„Напускането на работа и намирането на нова може да бъде ужасяващо. Не всеки обича или знае как да се справи с промяната. Хората понякога се нуждаят от някаква причина или подбуда, за да напуснат, независимо дали става въпрос за нова професионална перспектива, за здравословен проблем или за конфликт с шефа“, казва Джил Гуджино Панте, директор на центъра за развитие на кариерата в Университета в Делауеър.

„Има определени признаци, по който може да разберете дали просто сте се размечтали или наистина трябва да подходите сериозно към възможността да започнете работа на ново място“, добавя Дейв Денаро, вицепрезидент на консултантската фирма Keystone Associates.

Това са 6 признака, че е дошло времето да напуснете работа:

1. Не ви се става от леглото

Макар че не е необичайно да има периоди, в които се чувствате нещастни и отегчени на работното място, тoва не би трябвало да се превръща в ежедневно преживяване.

„Ако не сте психически ангажирани с това, което правите, за да си изкарвате прехраната, не чакайте дълго преди да потърсите промяна.”, казва Холи Каплан, коуч и автор на Surviving the Dick Clique: A Girl’s Guide to Surviving the Male Dominated Corporate World.

„Оставането на място, което намирате за безинтересно и досадно, ще окаже сериозно негативно влияние както върху самите вас, така и върху компанията“, добавя тя.

2. Взаимоотношенията на работното място са токсични

Приблизително една трета от анкетираните в допитването на Accounting Principals и Ajilon са отговорили, че биха напуснали работата заради лош мениджър или шеф. Влошаването на взаимоотношенията на работното място, било то с вашият шеф или колеги, е един от най-ясните индикатори, че е време да напуснете, казва Панте.

„Ако по-голямата част от взаимоотношенията ви в работата са токсични, нефукциониращи и дори агресивни, значи е време да потърсите някаква алтернатива. Винаги ще има някой, с който да не се разбирате на работното място. Понякога това могат да бъдат дори няколко човека. Ако обаче всяка вечер, когато се прибирате вкъщи, сте стресирани, не се чувствате ценени и не можете да се насладите на личния си живот, трябва да преоцените приоритетите си и да напуснете тази токсична работна среда“, добавя тя.

 3. Започвате да губите интерес

Ако вече нямате интерес и желание да учите нови неща и да усвоявате нови умения, за да сте в крак с последните тенденции във вашата работа, или пък избягвате да споделяте каква е вашата кариера с останалите, значи е време да напуснете, казва Денаро.

Продължава на страница 2.

още от Техники за успех