нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

4 начина да повишите мотивацията на екипа

Снимка: Shutterstock

Като истински шеф, най-вероятно правите всичко възможно да помогнете на екипа си да се представи по-възможно най-добрия начин. Ако вървите по стъпките на някои от най-успешните лидери, вече знаете, че трябва да се фокусирате върху задаването на предизвикателни, но постижими цели, провеждането на ползотворни срещи и ефективното делегирането на задълженията.

Въпреки това, има едно нещо, което дори най-добрите шефове често пропускат, а именно това дали вашите служители имат нужната мотивация и енергия, за да използват пълния си потенциал.

Може да мислите, че енергията е нещо, което вашите служители или имат, или нямат(или с други думи дали са получили достатъчно сън през нощта), но в действителност, като лидер вие играете изключително важна роля в това до колко са мотивирани те в своето ежедневие.

Изследователи от Мичиганския университет в САЩ развиват теорията, че нашата енергия не е функция на собственото ни поведение (сън, хранене, упражнения), а резултат от взаимодействията ни с другите.

В едно от своите прочувания от университета разкриват, че хората, които работят с ентусиазирани и енергични лидери, се чувстват по-мотивирани да работят усилено и да запазят своя фокус върху задачите. Участниците в изследването съобщават, че се чувстват по-ангажирани и изпитват по-голямо удоволствие от работата, а това на свой ред води до по-висока продуктивност и постигане на по-добри резултати.

Казаното дотук ни води до въпроса: „Как да станем по-енергични лидери?“ За целта, трябва да започнете да отделяте повече внимание на тези четири неща:

1. Излъчвайте позитивизъм

Има изобилие от проучвания, които акцентират върху множеството ползи за ефективното лидерство, идващи от позитивното отношение.

Не мисля, че има нужда да цитирам научни трудове, за да ви убедя, че хората предпочитат да общуват с някой позитивен човек, отколкото с такъв, който постоянно се оплаква от нещо.

Положете съзнателни и целенасочени усилия, за да покажете вашата най-оптимистична, благосклонна и подкрепяща страна.

Например, когато не сте съгласни с някакво предложение на ваш подчинен, не отхвърляйте веднага неговата идея, а покажете, че уважавате мнението му и опитайте да намерите допирни точки, с които да стигнете до компромисно решение. Когато възникнат някакви проблеми, съсредоточете вниманието си върху нещата, който можете да коригирате, вместо да се оплаквате от тези, които са извън ваш контрол.

Опитайте да запазите позитивизма във всичко, което правите, и останалите може да последват вашия пример.

още от Мениджмънт