нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Перфектният служител - креативен, отговорен, мотивиран, интроверт

Снимка: Shutterstock

Ако помолите 100 директора на компании да опишат своя перфектен служител, най-вероятно ще получите отговор от рода на: „Някой, който е креативен, отговорен и мотивиран. Човек, който се придържа към крайните срокове, приема критики и работи добре с другите. Също така трябва да бъде добър комуникатор, да е честен и етичен“

За изненада на много хора, последните прочувания в сферата показват, че това описание отговаря по-добре на интровертите, отколкото на екстровертите. Ето защо:

1. Интровертите са по-креативни

„Креативността по своята същност представлява реакция към някакъв проблем и неговото разрешаване, като тя се среща по-често сред интелигентните, активните, силно емоционалните и изключително интровертните личности“, се казва в проучване, публикувано в журнала „Сетивни и моторни умения“.

Две изследвания на креативността сред студенти в САЩ от друга страна установяват, че макар екстровертите да са по-креативни, когато са в добро настроение и са мотивирани, интровертите запазват същото ниво на креативност, дори когато не са в оптимална кондиция.

2. Интровертите приемат по-добре критики

Проучване на реакциите на интроверти и екстроверти към положителна, негативна и неутрална обратна връзка разкриват, че „интровертите приемат по-добре критиките и съветите, независимо от тяхната посока“.

3. Интровертите намират мотивация по-лесно

Прочуване, публикувано в „Журнал за образователната психология", установява, че „честата похвала и признание имат значително по-голям ефект върху подобряването на продуктивността на интровертите, отколкото при екстровертите“.

още по темата
още от Техники за успех