нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Умните обичат да им бъде скучно

Снимка: Shutterstock
 

Такива са времената, в които живеем - нужни са съвсем малко усилия, за да открием нещо, което да завладее ума ни и да запълни времето ни с лавина от информация.

Броят на възможностите за развлечение расте, докато способността ни да се фокусираме върху работата и да поддържаме дълбоки и смислени връзки с останалите намалява.

Причината за това е, че не сме достатъчно отегчени. Като зрели хора, ние имаме работа, различни отговорности и технически средства, които ни помагат да избягаме от скуката и да се разсеем.

Но, когато умишлено избягвате скуката, вие пропускате няколко възможности. Това са 4 причини, поради които някои от най-брилянтните умове на планетата обичат да бъдат отегчени.

1. Отегчението подобрява креативността

Повечето хора бягат от скуката, защото я асоциират с негативна изолация. Когато обаче искате да бъдете по-изобретателни, отегчението може да бъде чудесен катализатор.  Скуката освобождава съзнанието ви от всякакви ограничения и рамки и ви позволява да започнете да мечтаете.

В нашето забързано общество, човек е подложен на постоянен натиск да върши нещо, защото в противен случай изглежда мързелив. Забавянето на темпото и по-задълбоченото мислене обаче могат да доведат до гениални идеи и значими иновации.  

2. Скуката помага да си върнете концентрацията

Великите постижения изискват силна концентрация. За да бъдеш фокусиран обаче трябва да имаш ясен ум и последователен начин на мислене. Трудно е да запазим концентрация, когато постоянно сме ангажирани с нещо и не позволяваме на умът ни да си почине, да се рее свободно.  

Едно проучване, което разглежда ползите от мечтателството, открива, че хората, които често планират бъдещите си действия и цели, правят това мечтаейки.  Когато позволявате на умът ви да се скита в пространството, вие отключвате едно по-високо ниво на  концентрация, което ще ви бъде от полза във всеки един аспект вашия живот.

още от Техники за успех