нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вие сте умни, ако...

Снимка: Shutterstock

Няма единица мярка за умен човек. И често слагат знака за равенство между „умен” и „успешен” човек. Да, може да се приеме че е така, когато:.

Не пренебрегвате възможностите да пестите

Ако си мислите, че богатите си живеят живота и само харчат, дълбоко грешите. Силните на деня знаят и уважават цената на всичко, спечелено от тях. Разбира се, няма нужда да се изпада в другата крайност и спестовността да се изражда в алчност или скъперничество.

За да държите под контрол собствените си финанси трябва да се научите да избягвате непланирани и ненужни харчове. А също така и да не плащате по два пъти за една и съща услуга – например, ако имате високоскоростен интернет, защо ви е кабелна телевизия?!

Не разчитате на други умове

Не е достатъчно да имаш блестящ ум и вроден интелект, трябва и да знаеш как да ги използваш. На първо място това означава да не разчитате на некомпетентни и завистливи «съветници», да не се предоверявате на чуждото мнение. Дори и когато чувствате, че имате нужда от помощ – първо погледнете ситуацията от друг ъгъл. Прибягвайте към услугите на другите само ако сте изправени пред наистина неразрешим проблем.

Не действате безотговорно

Умните хора си позволяват да се отпуснат, да се шегуват и веселят ако ситуацията го изисква. Но винаги са наясно докъде е тънката граница, която не бива да се прекрачва. Безотговорността предполага тотална неорганизираност, разюзданост и липса на самоконтрол. Умните хора не допускат неприятни ситуации, породени от безотговорност.

още от Техники за успех