нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Трябваше да го направя днес, но...

Снимка: Shutterstock

Трябваше да напиша този материал преди няколко дни, но уви, нещата не минаха точно по план. Нищо чудно, че хората отлагат задачите си толкова често. На момента всичко изглежда толкова просто. Забави темпото, остави го за по-късно…. Утре, когато си свеж, или пък другата седмица, когато ще имаш време да намериш някой, на който да прехвърлиш отговорността за задачата.

Проблемът около отлагането идва от факта, че то всъщност представлява просто забавяне на неизбежното. Ако го правите често, то се превръща в навик. Натрупаните задачи от своя страна могат един ден да се превърнат в лавина, която да бъде извън ваш контрол.

Ето няколко основни причини, заради които хората отлагат, и няколко начина да се справите с този проблем.

1. Хормони

Умът ни обича да си играе с нас. Човешкият мозък понякога се държи като човек, пристрастен към дрога. Когато правите нещо, което ви носи удоволствие, мозъкът ви отделя допамин. Допаминът е известен като „хормона на щастието“, но той също така може да бъде описан и като хормонъа на пристрастяването и зависимостите. В някакъв момент от вашият живот вие сте получили удовлетворение от отлагането на някаква задача, било то под формата на време, прекарано с приятели, или такова отделено за ваше хоби, което ви прави щастлив. При някои хора този момент на взаимозависимост между отлагането и отделянето на допамин се е случвал повече от достатъчно пъти, за да се превърне в навик за техният мозък.  От този момент нататък мозък им е започнал да ги кара да отлагат колкото се може по често, за да получат желаната доза допамин. Подобна е и ситуацията с други хора, които са се пристрастили към адреналина, който идва с голямото напрежение от работата в кратки срокове. Може да не осъзнавате, че тези фактори влияят на решенията, които взимате, но те определено съществуват.

Ако искате да се справите с този проблем, трябва да прекъснете този порочен кръговрат. Трябва да пренавиете мозъка си по такъв начин, че той да спре да търси допамин от отлагането или адреналин от високото напрежение. Вместо това, когато изпълните дадена задача навреме, направете нещо, което ще ви осигури допамина или адреналина, от който се нуждае вашият организъм. Отидете на тренировка, хапнете нещо вкусно или пък отделете време за скок с бънджи или парашут. Използвайте въображението си.

2. Структура

Много хора подхождат към своите задачи с пълното намерение да ги завършат навреме, но просто не знаят от къде да започнат и как да процедират. За съжаление в много случаи тези хора потърсят помощ от другите, защото не искат да изглеждат некомпетентни в техните очи. Не след дълго този страх от възможността да се изложат ги кара изцяло да отбягват работата по тази задача. Чувството на безизходица в тези моменти е ужасно, но то само се влошава, ако човек не потърси помощ и не изпълни задачата.

Преди да започнете работата по определена задача или да я възложите на някой друг, трябва да се уверите, че разполагате с нужните ресурси, за да я завършите качествено. Уверете се, че имате ясен, последователен и изпълним план, който може да бъде реализиран в разумни срокове. След това проверявайте редовно постигнатия напредък по проекта, за да сте сигурни, че нещата вървят по график и че всички разполагат с това, от което се нуждаят, за да разкрият пълния си потенциал.

3. Мотивация

В търсенето на допамин или адреналин в отлагането човек поне има мотивацията да продължи напред, дори ако тя е летаргична и безплодна. Ако обаче не изпитвате недостиг на тези хормони, какво заема тяхното място? Обикновено, това води до пълна липса на мотивация, интерес и желание да продължите напред. Ако не мислите, че ще получите някакво възнаграждение или удовлетворение от завършването на дадена задача, то каква причина имате изобщо да се захващате с нея?

Решението на този проблем се крие в създаването на структура за възнаграждение преди започването на работа, която да ви държи мотивирани през целия процес. Може да си давате някакви малки награди за постигнатия напредък, които да поддържат интереса ви жив. Можете също така да приемете конкретната задача като важна част от нещо по-голямо и да си припомняте крайната цел, всеки път, когато имате нужда от малък тласък в правилния път. 

4. Последици

Това е може би най-важната причина, която кара хората да отлагат. В повечето случаи просто не съществуват достатъчно значими последици, които да откажат от отлагането. Ако някой отлага работата си до последния момент и в крайна сметка представя посредствено изпълнен проект, но не получава никакво наказани за своята небрежност и нехайство, то той ще продължи да прави същото и в бъдеще, защото вижда, че грешките му не носят никакви негативни последствия върху самият него.

За това от ключово значение е всяко действие, или липса на такова, да бъде обвързано с конкретни последствия. Подчертайте ролята, която всяка задача играе в постигането на по-големите цели и обяснете каква точно ще бъде мащаба на вредите за компанията, ако тя не бъде изпълнена на време. Това може да звучи груб и дори агресивен подход, но истината е, че хората винаги трябва да са наясно с последствията от техния успех или провал. Освен това, внасянето на малко напрежение в работата определено няма да ги убие и може дори да ги мотивира да се представят по-добре.

....................................

Кевин Даум, автор на бестселърите „Video Marketing for Dummies“ и „Roar! Get Heard in the Sales and Marketing Jungle“, за Inc.com

още по темата
още от Техники за успех