нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Huawei прекратява производството на флагманските си процесори заради американския натиск

Снимка: Shutterstock

Китайският телекомуникационен гигант Huawei ще прекрати производството на флагманските си процесори от серията Kirin през следващия месец, съобщи бизнес изданието Caixin, цитирано от Ройтерс.

Наложеният от САЩ натиск върху доставчиците на Huawei прави невъзможно за подразделението за полупроводници на компанията HiSilicon да продължи производството на процесорите, които са ключов компонент за нейните мобилни устройства. Това е заявил главният изпълнителен директор на потребителската дивизия на Huawei Ричард Ю по време на представянето на новия флагман на компанията Mate 40.

Докато отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от десетилетия, Вашингтон указва натиск върху правителства по цял свят в опит да ги накара да се откажат от телекомуникационното оборудване на Huawei, твърдейки, че то предоставя данни на китайското правителство, които се използват за шпионаж.

През май американското министерство на търговията издаде заповед, според която чуждестранните производители, които използват американско оборудване за производството на чипове, трябва да кандидатстват за лиценз, преди да могат да продават полупроводници на Huawei.

„След 15 септември производството на нашите флагмански процесори Kirin няма да може да продължи. Нашите процесори с изкуствен интелект също не могат да бъдат произвеждани. ТОва е голяма загуба за нас“, казва Ю, цитиран от Caixin.

Подразделението HiSilicon на Huawei разчита на софтуер от американски компании като Cadence Design Systems и Synopsys за дизайна на своите чипове, докато за тяхното производство отговаря Taiwan Semiconductor Manufacturing, която също ползва американско оборудване.

още по темата
още от Технологии