нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Русия глоби Facebook и Twitter за пореден път

Shutterstock

Руски съд глоби Facebook и Twitter заради невъзможност социалните мрежи да изтрият съдържание, определено от Москва като нелегално. През последните месеци тези санкции станаха системни и отразяват проблемите в отношенията с технологичните гиганти в страната.

Окръжният съд в Тагански заяви, че на Facebook са наложени пет глоби на обща стойност 21 млн. рубли, равняващи се на близо 480 хил. български лева, докато Twitter е получил две глоби на обща стойност 5 млн. рубли или почти 114 хил. лева. Освен тях санкционирана с 9 млн. рубли е и Telegram, предаде „Ройтерс“.

Действията на Москва за засилване на контрола върху интернет включват изискване към чуждестранните компании да отварят пълноправни офиси в Русия и да съхраняват личните данни на руснаците единствено на територията на страната.

Във вторник правителството публикува планове за налагане на нови данъци върху чуждестранните дигитални услуги – ход, насочен към подпомагане на местния технологичен сектор.

През март държавният комуникационен регулатор „Роскомнадзор“ започна да забавя скоростта на Twitter, тъй като не премахва достатъчно бързо забранени материали.

Натискът към интернет услугите нараства преди парламентарните избори на 17-19 септември. „Роскомнадзор“ се опитва да блокира виртуални частни мрежи (VPN) и онлайн ресурси, свързани със затворения критик на Кремъл, Алексей Навални.

Междувременно руската федерална служба за съдебни изпълнители заяви, че иска да принуди Google да изпълни съдебно разпореждане, забраняващо позоваване на израза „смарт гласуване“ в системата за търсене на ключови думи на компанията.

още от Технологии