нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тежък удар за Huawei – остава без Android за новите си смартфони

Shutterstock

По-малко от седмица след като САЩ вкараха Huawei в „чернния списък” китайската компания понесе нов сериозен удар. Google са прекратили лиценза на Huawei за достъп до официално поддържаните услуги на най-популярната мобилна операционна система - Android.

От Google подчертаха, че промяната няма да засегне наличните в момента у потребителите смартфони (и таблети) на Huawei т.е. те ще имат достъп до магазина за приложения, вградената в него антивирусна функционалност, а също така ще могат да разчитат на софтуерни обновления.

Проблемът пред китайците е какво да правят от тук нататък. Huawei  не се знае да разполага с готова собствена операционна система, с която бързо да замени предлагания от Google Android. Малко известен извън технологичните среди факт е, обаче, че най-популярната ОС в глобален мащаб има две „лица“: управляваната от американския технологичен гигант дистрибуция (която всички познаваме от лицензираните устройства) и на пръв поглед подобна версия с отворен код (която е достъпна за всеки, който иска да я ползва). Според източници на „Ройтерс“ Huawei ще тръгне по втория път – ще надгражда върху „отворения“ Android.

Проблемът тук е, че през последните 5 години Google изключително много отдалечи своята операционна система от проекта с отворен код, като замени голяма част от основните приложения и услуги със свои собствени, които не са достъпни за другите разработчици. Така компаниите, които нямат лиценз от американския гигант, се налага или да инвестират сериозно за изработката на базови компоненти, или се оказва, че предоставят на потребителите си изживяване, „замръзнало“ някъде около 2013 г.,предаде bTV.

Ако приемем, че Huawei е достатъчно голяма компания, за да може да си позволи със свои сили да пребори неравенството на равнище ОС, то „скъсването“ с Google се очертава неизлечим проблем по друга линия – достъпа до приложения. С несертифицирано устройство нямате лесен достъп до най-големия магазин за игри, програми, музика и т.н. В Китай и в момента ситуацията е такава, защото там Google не извършва дейност. Така пазарът на приложения е разпилян между телекоми и независими фирми, опериращи свои „магазини“, които често са пълни с фалшиви програми, вируси, измамни схеми и т.н.

В създалата се ситуация Huawei ще може да предложи само това на потенциалните си клиенти – даже на силно конкурентни пазари като тези в Европа и Индия.

Лошият уикенд за Huawei стана още по-лош, след като, по информация на „Блумбърг“, големите производители на процесори и модеми Intel и Qualcomm също са взели решение да не работят с компанията. Китайците сами произвеждат изчислителните модули за смартфоните си, така че ефектът от тази мярка няма да е чак толкова голям. Huawei имат и лаптопи, като, според „Дъ Върдж“, производителят се е запасил с чипове за тях за 3 месеца напред – с надеждата, че за това време ще стане ясно дали действията на САЩ са само опит за сплашване.

още по темата
още от Технологии