нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 полезни личности в обкръжението на предприемача

снимка: Shutterstock

Да бъдеш предприемач – това е трудно. Хвърляш се в неизвестното. Трябва да знаеш как да да се мотивираш, да се отзоваваш и лишаваш. Има хора с такъв характер – вечно будни и влюбени в новите предизвикателства. Живели живота си досега с темпо на постоянен растеж.

Общото между тях е, че по пътя си са имали до себе си добри учители, чието външно мнение – критично и безпристрастно, им е било изключително полезно.

„Имах късмета да разчитам на множество ментори през годините и не мога да си представя, че бих стигнала където съм, ако не бяха те. Въпреки промените в управлението на бизнеса, най-голямата константа в живота ми са тези учители и техните съвети. Освен това мисля, че е важно менторите да идват от различни, на моите, перпективи“, коментира Джоана Лорд в статия за американското списание Entrepreneur. Според нея има 5 водещи фигури, които всеки предприемач трябва да има в обкръжението си. Те са:

● Приятел от времената преди да сте започнали собствен бизнес. Това е гласът на този, който е бил до вас, докато всичко това е било само мечта. Или когато дори не сте знаели какво е предприемачески старт. Той може да ви говори за корените ви и да ви приземи, когато сте се претоварили с работа. Не се впечатлява от бизнес показателите ви. Интересува се от развитието ви като човек и ви припомня да забавите темпото и да заживеете живота, който сте искали.

● Човек с подобен набор умения, в близка точка на житейско си развитие и учене. Този другар може да ви вдъхне сила при проблем, защото разбира през какво преминавате.

● Колега, с когото не ви е приятно да работите. Едно от най-големите предизвикателства пред предприемачите е да обяснят какво искат да правят и защо планът им ще промени статуквото. Нужно е да могат да го правят пред инвеститори, колеги, бъдещи партньори в откриването на бизнес, членове на екипа. Пред медиите. Това умение се развива, когато човек се е научил да говори добре пред всякакви хора. С добър тон, той трябва да може да се поучи от коментарите и критиките и да ги превърне в позитивни резултати. Няма по-бърз начин да се придобие това умение от натиска да поддържаш връзка с личност, която не ти е приятна първоначално.

още от Управление