нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

5 типа поведение, които могат да навредят на вашата кариера

Снимка: Shutterstock

Прекарваме по-голямата част от живота си на работното място, рамо до рамо с колеги, които виждаме по-често от нашите приятели, работейки по проекти на началници, с които се срещаме по-често, отколкото с нашите родители. 

Напълно нормално е да искаме да направим добро впечатление на хората, с които контактуваме толкова често. В стремежа си да бъдем перфектния служител, често не осъзнаваме, че нашето поведение, за което получаваме комплименти и похвали, всъщност може да бъде пагубно за нашата кариера.

Къде бъркаме и какво може да направим, за да се променим. Като начало, да видим кои са вредните за самите нас ролеви модели

1.Среднощният мъченик 

Във всеки офис има поне един човек, който винаги остава последен, за да изключи осветлението, след като всички са си тръгнали. Някои от тези хора вярват, че ще изглеждат по-добре в очите на своите ръководители ако направят тази допълнителна жертва, но ще останете изненадани от истината.   

В много от случаите, колегите ви намират подобно поведение за нечестно и непристойно, защото те не могат да си позволят да работят до късните часове на нощта и погрешно вярват, че шефът ще поощри „среднощният мъченик“ за сметка на другите служители, които полагат неимоверни усилия,  за да свършат работата си навреме.

В действителност, вашите ръководители се интересуват не от това до колко късно работите, а от обема и качеството на работата, която вършите.  Ако дългите часове, които отдавате на даден проект, могат да бъдат сравнени с работата на ваш колега, който се справя по-бързо и успешно, то вие ще попаднете в  една изключително неизгодна позиция, представяща ви като служител, който не може да управлява времето си, работи бавно или пък просто отлага до последната минута.

Работете до късно, само в случаите, когато е наложително. Служителите, които са готови да поемат важен проект в последния момент, въпреки неблагоприятните условия работа и дългите нощни смени, ще докажат стойността си за компанията. Тези, които работят до късно, само за да изглеждат добре в очите на останалите, няма да стигнат далеч.

още от Техники за успех