Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Толкова много гняв...Какъв е проблемът?

Снимка: Shutterstock

Както най-вероятно сте забелязали, съвременната работна среда е изпълнена с не малко трудности и предизвикателства. По тази причина напълно е възможно да сте си изградили представата, че вашите ежедневни проблеми се дължат главно на факта, че сте заобиколени  от идиоти, които само ви дразнят и ви губят времето.

Наскоро група американски психиатри публикува проучване, което обаче показва, че нестихващият гняв е признак за това, че имате проблем не толкова с вашите колеги, а със самият себе си. Този гняв представлява предупреждение, че нещата не са добре и че психическото ни здраве е подложено на риск.

Най-подценяваният знак за депресия?

Представете си как изглежда човек, който страда от тежка депресия. Каква картина се появи в съзнанието ви? Представите ли си някой, който има лошо настроение и няма достатъчно енергия, за да стане от леглото? Това е образът, който изниква в главите на повечето хора, когато става въпрос за депресия, но според експерт по психология, говорил пред водещата Нел Гринфилдбойс от NPR, това е само една от проявите на депресията. Тя може да се прояви и под формата на нестихващ гняв, насочен към вашето семейство, приятели и колеги.

Неконтролируемият гняв при децата е признат като признак за депресивно състояние, казва Маурицио Фава, психиатър и професор от Медицинския университет в Харвард, отбелязва Гринфилдбойс. Същото поведение обаче рядко се счита за симптом на депресия сред възрастните. Според Фава това е грешка.

„Защо нервността и раздразнителността се считат за признаци на депресия сред непълнолетните и спират да се считат за такива, когато човек навърши 18 години“, пита той.

„Раздразнителността не е по-рядко срещана сред хората, които страдат от депресия, отколкото чувствата на тъга и тревожност“, съгласява се психиатърът от университета Браун Марк Зукърман.

Това объркване относно симптомите пречи на хората, които имат необходимост от лечение за депресия, да потърсят помощ, тъй като те не гледат на нервните си изблици като на проблем, свързан с депресивни състояния.

Този проблем има потенциала да бъде особено тежък при предприемачите, които са подложени на по-висок риск от депресия от останалите хора, като същевременно с това тяхната висока активност може да замаскира традиционните симптоми, които свързваме с депресията.

В крайна сметка, ако сте забелязали, че в последно време сте по-гневни от обичайното и че сте придобили нервни тикове, помислете добре какво точно се е променило във вашата обстановка или в душевното ви състояние. Ако смятате, че гневът ви се дължи по-скоро на чувствата, които изпитвате, а не на случващото се около вас, не се срамувайте да потърсите помощ.

Гневът не винаги е предизвикан от външни фактори. Много често той е вътре в нас.

Повечето от нас гледат на гнева като на ситуационна емоция, която изпитваме като реакция на нещо, което ни дразни. Емоционалните изблици, включително и по-лесната раздразнимост, могат да бъдат признаци за хронично недоспиване или предстоящ бърнаут.

С други думи, постоянният гняв много често (макар и не винаги) е знак за това, което се случва вътре в нашата глава, а не в света около нас. Преди да свикнете с удобната идея, че всичките ви проблеми идват от околните, вникнете по-дълбоко в собственото си съзнание и си задайте въпроса какво не е наред.

.............

Джесика Стилман за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление