нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Делегирате ли ефективно?

Снимка: Shutterstock

Делегирането на отговорности отдавна се е доказало като ефикасен метод за намаляване на работния товар на лидерите.

Проучвания показват, че повечето мениджъри смятат, че бизнесът им може да се разрасне с цели 20% ако делегират само 10% от своите задължения на други хора в компанията.

За да постигнете подобни резултати, трябва да се научите да делегирате ефективно. Ето няколко стъпки.

1. Подгответе се

Това е най-важната стъпка в делегирането при подготовката. Лидерите понякога гледат на предварителното планиране като загуба на време, което може да бъде използвано за вършенето на „истинска“ работа.  Действителността обаче показва, че няма как да намерите най-добрият подход при делегирането, ако не сте си написали домашното преди това.

2. Решете какво ще делегирате

Важно е да знаете кои задачи могат да бъдат възложени на някой друг и на кои трябва да отделите лично внимание. Придобиването на този навик изисква време, анализи и разбиране от лидерите, които познават силните и слабите страни на своите екипи.

3.Решете на кого ще делегирате

Бъдете внимателни при избора на хора, на които ще възложите тези отговорности. Правилното разпределение на служителите, които са перфектни за определени роли и напълно неподходящи за други, изисква детайлно познаване на способностите и възможностите на вашия персонал.

4. Дайте ясни и точни инструкции

Един от най-големите проблеми при делегирането, е липсата на яснота.  Уверете се, че вашите служители разбират своите отговорности и знаят какво се очаква от тях, преди да започнат да изпълняват възложените им задачи.

още от Управление