нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мантрата на нарциса и как да я заглушим

Снимка: Shutterstock

На практика на почти всеки един от нас е имал „удоволствието“ да работи за нарцистичен шеф или поне в някаква степен да бъде изложен на неговото влияние.

Да имате контакт с някой, който е толкова егоцентричен, самодоволен и арогантен, че всяко негово изречение започва с думата „аз“, някой, който работи усилено само когато е под светлините на прожектора, е едно наистина незабравимо преживяване. 

Нарцисите прекарват огромно време, мислейки за начини за постигане на власт, влияние и успех. В резултат на това те обикновено имат склонността да лъжат и да преувеличават истината, за да изглеждат и да се чувстват по-важни.

Най-големият проблем с нарцистичните шефове идва от факта, че те вярват, че проблемът никога не идва от тях. Имат си предварително подбрани изкупителни жертви, избрани на случаен принцип, върху които прехвърлят вината, когато нещата не вървят по план.

Ако имате работа с шеф нарцис, имате два избора: Напускате работа възможно най-бързо или оставате и опитвате да се справите с неговото отношение. Ако решите да останете, трябва да знаете, че всички опити да промените шефа си ще бъдат неуспешни и, че най-добрият начин да преодолеете този проблем е да промените начина, по който му отговаряте. 

Това са 10 неща, които може да направите, за да се справите с нарцистичния шеф.

1. Разберете причината

За да се справите с шефа нарцис, трябва първо да разберете защо е такъв. Много вероятно е той никога да не се промени и винаги да ви бъде трудно да работите с него. Едно нещо, което описва добре мотивацията му е така наречената „мантра на нарциса“, която в общи линии изглежда по този начин:

„Това не се е случило – Ако наистина е станало, не е било толкова лошо – Дори и да е било лошо, не е много важно – Ако е важно, не съм виновен – Дори и да съм виновен, не съм искал да го направя- Ако съм искал, значи сте си го заслужили.“

2. Отговорете без да реагирате импулсивно

Най-лошото нещо, което може да направите с шефа нарцис е да хвърлите светлина върху неговото поведение, защото той обича да бъде в центъра на вниманието, независимо дали причината за това е положителна или отрицателна.

 Вместо това, започнете да отговаряте възможно най-вежливо на неговите провокации, защото по този начин ще запазите контрол върху ситуацията и ще си оставите отворени опции за излизане от това положение. Ако почувствате, че сте на път да реагирате импулсивно, пребройте до десет и се успокойте, преди да отговорите.

3. Поставете ясни граници.

Поставете твърда граница навсякъде, където имате нужда от такава, и не излизайте от нейните рамки. Не забравяйте, че целта на границите не е да контролират другите, а да ви дадат насока за това какво е приемливо и какво не. Границите са естествена част от вашата система за самосъхранение.

още от Управление