Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Те са страхотни! Но, не могат без вас!

Снимка: Shutterstock

Успехът никога не е гарантиран. Във всеки офис може да намерите изключително талантливи и можещи служители, които имат потенциала и амбицията да постигнат нещо настина велико, но по една или друга причина не успяват да достигнат целите си.

Те може да знаят как да изпълнят отлично задачите, които им се възлагат, и да притежават нужните умения и способности, за да стигнат до върха на своята професия, но въпреки всичко това има нещо, което им липсва. Те не постигат резултатите, които очаквате от тях, може би защото не знаят какво точно искате. Те имат нужните умения и амбиция, за да бъдат успешни, но нямат визията, която да ги насочи в правилната посока. Те опитват и опитват, но продължават се провалят

Тук на преден план излиза лидерът. Вашата работа като ръководител на екип е да помогнете на вашите служители да надскочат всички ограничения, които им пречат да разкрият пълния си потенциал. Истина е, че по своята същност лидерството е една част вдъхновение и една част мотивация, но то може да бъде и нещо повече.

Много често онази малка липсваща частица, от която се нуждаят служителите, за да постигнат успех, може да бъде компенсирана от добрия лидер. Ето как:

Добрият лидер дава насока

Каква е основната задача на всеки лидер? Аз вярвам, че това е даването на насока. За целта трябва да имате дълбоко и интуитивно познание за ситуацията, в която се намира вашия екип и компанията като цяло. Хората искат да знаят в коя посока трябва да вървят нещата, каква е крайната цел и как да се стигне до нея. Вие сте човекът, който може да им обясни всичко това.

Добрият лидер вижда човекът, в който може да се превърне неговия служител, а не само този, който е в момента

Великите лидери насърчават служителите си да се развиват и им обрисуват бъдеще, в което успехът е факт. Това става по следния начин – първо обяснявате посоката, в която върви даден проект, а след това описвате начина, по който изглежда човекът, който в бъдеще ще изпълни тази задача. Представете картина на бъдещ потенциал и след това помагате на вашите служители да стигнат до това ниво.

Добрият лидер слуша

Защо слушането е толкова важно за успеха? Защото вашите служители споделят с вас какво липсва на тяхната визия, какво не правят достатъчно добре и какво не им достига, за да бъдат успешни. Най-добрите ръководители запълват тези празнини.

Добрият лидер не се пречка

Важно е да бъдете човекът, който осигурява стимулите(заплащане, бонуси и тн.) и чертае пътя на служителите. Това не се постига, като стоите пред тях и получавате цялото внимание и признание за общите ви успех, а като не им се пречкате и като ги тласкате под светлината на прожекторите. Ако искате да бъдете ефективен лидер, трябва да водите от задните редове.

..................

Джон Брандън за Inc.com.

още по темата
още от Управление