нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нов бизнес - любимото хоби на Ричард Брансън

Снимка: Getty images

Основателят на конгломерата Virgin Group сър Ричард Брансън има заслужена репутация на човек, който не се страхува да поема рискове. Този факт може да ви накара да мислите, че той е би посъветвал хората, които искат да започнат бизнес, да напуснат настоящата си работа и да насочат цялото си внимание върху новото начинание.

В публикация в своя блог обаче той казва точно обратното. Може да сте чували, че бавният и стабилен подход е фатален за стартиращите компании, но Брансън разкрива, че при него е сработвал цели два пъти. Според милиардера запазването на нормалната работа е по-добрият вариант за повечето предприемачи.

 Virgin Records и Virgin Atlantic са били странични занимания

Множество начинаещи предприемачи са чували посланието, популяризирано от основателя на Y Combinator Пол Греъм, че за да успее вашия стартъп трябва да вложите всичките си усилия в него. „Най-важното е да не се занимавате с нищо друго. Разсейването е фатално за стартиращите компании“, казва Греъм.

Подходът от типа „всичко или нищо“ може да звучи вдъхновяващо за младите хора, които имат грандиозни идеи и мечти, но той много често е в противоречие с реалните условия, с които трябва да се съобразяват предприемачите. Започването на нов бизнес изисква средства и подкрепа, с които човек трудно може да се набави, ако няма и друга работа.

Брансън разказва, че Virgin Records и Virgin Atlantic са били създадени именно като странични занимания.

„Някои от най-успешните компании в света са започнали като странични проекти, като техните основатели са работили късно вечер или през уикендите, за да превърнат идеите си в реалност. Virgin е отличен пример за това. В началото Virgin Records беше страничен проект, част от студентско списание – Student. Началото на Virgin Atlantic пък беше дадено, докато работихме по Virgin Records.", споделя той.

Това, което разсейва един, вдъхновява друг

Според Греам запазването на нормална работа може да компрометира фокуса ви върху новия бизнес, но Брансън посочва, че то също така намалява стреса и натоварването, на които са подложени предприемачите. Да не се притеснявате постоянно, че средствата ви ще свършат преди да сте положили основните на бизнеса, си има своите плюсове.

„Установихме, че хората, които комбинират изграждането на нов бизнес с нормална ежедневна работа са по-уверени в способността си да управляват своите пари и време. Когато те не разчитат на новия бизнес за осигуряване на доходи, те имат повече място за дишане и време, което да позволи на идеята им да набере скорост“, казва Брансън.

Подходът на основателят на Virgin намира подкрепа и сред реални прочувания. Едно изследване, което сравнява , нар. „хибридни предприемачи“ (които не напускат работа при създаването на нов бизнес) с предприемачите, които са фокусирани изцяло върху новия си бизнес, установява, че компаниите, създадени от първите, имат 33% по-голям шанс да оцелеят и да станат успешни.

Има голяма вероятност подходът „всичко или нищо“ на Греъм да убива повече бизнеси, отколкото да спасява, тъй като той плаши потенциални предприемачи, които не са готови да рискуват всичко, напускайки работа.

„Ако имате идея за бизнес, която ви държи будни през нощта, би било много жалко да я пропилеете. Затова започнете да работите по тази идея, дори ако все още не можете да си позволите да напуснете работа.“, съветва Брансън.

...............

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

още по темата
още от Управление