нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът ли е виновен?

Снимка: Shutterstock

Ако имате чувството, че не сте случили на добър шеф, то може да сте сигурни, че не сте сами. Според проучване на 15Five в САЩ, една трета от работниците биха посрещнали с радост новината, че техните мениджъри напускат компанията. Самите шефове не се страхуват да си признаят, че не са перфектни. Според същото проучване 75% от мениджърите биха искали да участват в обучения и курсове, които да им помогнат да бъдат по-добри ръководители.

Да предположим, че попадате в категорията на служителите, които не са доволни от своя шеф? Трябва ли незабавно да потърсите алтернатива? Като се има предвид настоящето състояние на пазара на труда, може би е по-добре да забавите темпото и да анализирате ситуацията. Ето няколко типа проблемно мениджърско поведение и начините да се справите с тях:

Шефът не се държи особено приятелски

Ако смятате, че вашият шеф не ви харесва, то това може и да е така, но може и просто да търсите нещо, което трудно може да бъде намерено в новата виртуална среда на работа. Приятното чувство, което усещаме от контакта с други хора, просто не съществува във виртуалния свят. Нашата природа е такава, че винаги искаме нещо, които нямаме – в случая човешкия допир.  При настоящите условия поставянето на подобни очаквания от вашия шеф, който също е затрупан с повече задачи, а вероятно и със семейни задължения, е нереалистично. Намерете начин да простите на шефа си за липсата на топли отношения в студената дигитална реалност.

Шефът ви не се справя особено добре с ролята си на лидер

Не всеки шеф е добър лидер. Ако сте попаднали на ръководител от „старата школа“, който вярва, че трябва да контролира и управлява всяко действие на служителите си, лесно може да бъдете демотивирани. Наскоро говорих с мениджър, който има разказа за работата си с подобна авторитарна ръководна фигура. „През уикенда получих обаждания, в които този човек ми се кара, че съм говорил с неговите служителите за целите на компанията. Той ми каза: Това са моите хора, те докладват на мен, така че говори с тях без позволението ми.“, разказва той. Когато става въпрос за шеф, който редовно тормози подчинените си, а и останалите си колеги, има два възможни варианта – да докладвате за неговото поведение на висшия мениджмънт или да напуснете. Ако първото не подейства, изходът е един.

Шефът ви не ви уважава

Всички жадуваме за уважение и признание, особено във време като настоящето, което ни кара да се съмняваме в себе си. Днес, повече от всякога, ръководителите биха спечелили от следването на по-уважителен подход в комуникаицята със своите екипи, колеги и клиенти. Ако обаче работите за токсичен шеф, който не оценява вашите заслуги, постоянно критикува работата ви и омаловажава мнението ви на всяка среща на екипа, то е време да потърсите друга работа.

Шефът ви пречи на вашата кариера

Друга напълно рационална причина да не сте доволни от шефа си е ако той се опитва да пречи на развитието на вашата кариера. Може би ви е обещал повишение, което така и не сте получили. Още по-лошо, може да ви е понижил, защото позицията ви е станала ненужна в настоящите условия. Лесно е да прехвърлите цялата вина върху шефа си, когато кариерата ви не върви. Възможно е обаче проблемът да не е в шефа ви. Пандемията доведе до закриването на много работни места и остави мениджърите без друг избор, освен да търсят начини за оптимизиране на работния процес с по-малко служителите. Не бързайте да напускате работа, ако просто чувствате, че тя не ви предлага вариант за кариерно развитие. Извлечете максимума от ситуацията, като демонстрират отдаденост и мотивираност за работа. Но същевременно с това не спирайте да търсите оферти за работа и да кандидатствате за позиции, които предлагат желаното кариерно развитие.

Шефът ви е твърде взискателен и строг

Ако шефът ви се държи строго с вас, защото има нереалистично високи стандарти, може да ви се прииска да напуснете. Не бързайте да се отдавате на това желание. Тази негова взискателност всъщност може да бъде нещо позитивно, което да ви помогне да усъвършенствате уменията си и да научите нещо ново. В първата ми работа аз работих за вицепрезидент на компания, който бе супер строг с мен. Всъщност, той бе толкова безкомпромисен на интервюто за работа, че аз останах с впечатлението, че няма начин да съм спечелила позицията. Той обаче ме назначи на работа и дори ми предложи по-високо заплащане от това, което бях поискала. Работата обаче наистина беше много, а той очакваше да следвам най-високите стандарти във всяко свое действие. Макар че исканията му бяха твърде високи, той ме научи на повече неща от които и да е друг мениджър, за който съм работила до днес. С времето се научих да ценя високите стандарти, които той ме научи да спазвам. Съветът ми е да не бягате от взискателните шефове, тъй като те могат да бъдат и едни от най-добрите ментори в кариерата ви.

…..

Джудит Хъмфри, автор на „Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak“, за FastCompany.com

още по темата
още от Управление