Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лиза Бонадона

През последните 15 години д-р Лиза Бонадона заема редица позиции с нарастваща отговорност на локално, регионално и глобално ниво в GSK. Била е на търговски позиции в Австралия и Италия, ръководила е ваксинното портфолио за възрастни на компанията в световен мащаб. През 2012 г. се присъединява към екип "Корпоративни връзки" на GSK като вицепрезидент и ръководи преговорите за първото споразумение между индустрията и СЗО съгласно Рамковия документ за готовност за грипна пандемия (Pandemic Influenza Preparedness Framework). Преди да стане генерален мениджър на GSK България през юли 2018 г., тя е глобален ръководител на партньорството GSK-Save the Children и достъпа до лекарствени продукти на GSK. Има докторска степен по имунология от Университета на Мелбърн, Австралия, MBA по политики в общественото здраве от London School of Economics и магистърска степен по бизнес от Melbourne Business School.

Снимка: Юлиян Донов

Госпожо Бонадона, за или против квотите жени-мъже в бизнеса сте?

- Ако има какъвто и да е дисбаланс, показващ, че различните гледни точки на обществото, в което живеем и работим, не са представени в компанията, тогава подкрепям квотите като средство за коригиране на този дисбаланс в краткосрочен план. Такива дисбаланси обикновено имат дълъг генезис, който често започва със социалното положение на семейството, в което се ражда и отглежда едно дете, или как преобладаващият културен контекст разглежда потенциала на пола, расата и други различия в обществото. Един обикновен пример -  по-богатите семейства обикновено имат възможност да отглеждат децата си в по-здравословни условия, а здравето може пряко да повлияе върху учебния им потенциал. Така че, ако някой започне живота си с липса или недостатък, това може да се усложни впоследствие, например - по време на образователния процес, а това да повлияе на възможностите за работа. По същия начин прекъсването на кариерата в името на децата, дори на възрастните родители или на болните членове на семейството може да се превърне в  провалена кариера - толкова много опит и потенциал могат да бъдат загубени, когато не мислим за иновативни, креативни и гъвкави подходи към работата.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

- Полът има ли значение?

- Да, полът е от значение, както и много други неща - житейският етап, в който се намираме, етническата принадлежност, религията, сексуалната ориентация, образованието, здравето и много други дефиниращи характеристики, които ни правят това, което сме като индивидуалност. От решаващо значение е да имаме няколко различни гледни точки, отразяващи обществото, в което живеем, ако искаме да бъдем ефективни и успешни компании, работещи за своите клиенти и различни заинтересовани страни. Това не означава, че не вярвам в меритокрацията - моят личен опит е, че "най-добрият човек за позицията" обикновено не е някой, който мисли точно като нас, а по-скоро някой с умения и опит, който ни предизвиква конструктивно да се справим дори  по-добре или да сме уверени в подхода си.

ИРАВАН ХИРА

- Кои са трите събития, които са повлияли най-силно на живота ви?

- Да отрасна в Австралия - сравнително равноправно общество с равен достъп до здравеопазване и образование, в семейство, което насърчава да се опитват много различни неща - спорт, изкуство, пътуване и, разбира се, учене. Спортните ми умения са доста ограничени и макар истински да оценявам всички видове изкуства, за съжаление, нямам какъвто и да е специален талант. За щастие, много ми харесва да уча.

Изборът ми е да изучавам науки за живота. Никога не съм си представяла, че научният интерес в молекулярната биология може да доведе до кариера в бизнеса, ръководене на глобалното партньорство със Save the Children и сега - привилегированата позиция на генерален мениджър на GSK България.

Когато станах родител - този дар да преоткриеш простите чудеса като падането на листата, пръскането на вода и овладяването на думи и числа през очите на дъщерите ми беше революционен за мен. Като мисля как децата биха реагирали на различни бизнес решения, се чувствам свързана с дигиталните и социалните комуникационни канали и мрежи.

- Какво ви вдъхновява да станете сутрин рано или ви държи свежа късно вечер?

- Лесно е да се откъсна от леглото, първо, защото съм ранобудна, а и ми доставя удоволствие да опознавам българския екип на GSK и да научавам за местния сектор на здравеопазването, който подкрепя иновациите и достъпа на пациентите до него. Вечер не бързам да си лягам, защото откривам многото съкровища, които София може да предложи - това е богат и оживен град, който не те оставя да заспиш.

ОГНЯН ТРАЯНОВ

- Предимство или недостатък са чувствителността и емоционалността? Някои смятат, че тези по-характерни за жената качества всъщност са липса на решителност и твърдост. За други са предпоставка за по-висока социална интелигентност.

- Вече има много психологически изследвания, фокусирани върху различните форми на интелигентност. В допълнение към рационалните и аналитичните є форми, които традиционно се признават, тестват и оценяват, разпознаваме и физическата (спортната) интелигентност, музикалната и емоционалната интелигентност. Моят личен опит е, че тези различни интелектуални форми не могат да се приемат като присъщи на пола - Серина Уилямс е страхотен спортен гений, а двамата най-емоционално интелигентни мениджъри на високо ниво, с които съм работила, са били мъже.

Вярвам, че предизвикателството за нас като лидери е да се възползваме максимално от тези различни форми на интелигентност чрез повишаване на квалификацията в областите, в които нямаме природен талант, и да насърчаваме в организациите си хората, които имат умения, допълващи нашата находчивост.

- Балансът е важен винаги и във всичко. Как спазвате баланса между това дейностите по корпоративна социална отговорност да са израз на желанията и стремежите на вашите служители и да ги възпитават и мотивират в тяхното израстване като отговорни личности и добротворци?

- В GSK подкрепяме нашата основна мисия с три ключови стълба - иновации, ефективност/представяне и доверие. Ние сме компания, основаваща се на научни изследвания, така че разработването на иновативни лекарства, ваксини и продукти за подобряване здравето на потребителите и пациентите е делото на живота ни. Да бъдем успешна компания, призната в нейното представяне на местно и глобално ниво, също е нещо, което постоянно се стремим да постигнем.

Но най-важното е доверието - то е причината лекарите и пациентите да ползват нашите лекарства, ваксини и OTC продукти. То е причината ключовите заинтересовани страни като министерствата на здравеопазването по целия свят да считат GSK за дългосрочен партньор. И най-вече то е причината хората да изберат да се присъединят към нас и да продължат да работят с нас. Корпоративната социална отговорност в GSK започва с изследване, разработване, производство и доставка на изключителни продукти за пациентите по целия свят. Това е дълъг, продължаващ десетилетия ангажимент за справяне с предизвикателствата на световното здравеопазване като полиомиелит, малария и редица забравени тропически болести. GSK работи и с партньори като Save the Children по програми, които се занимават с предотвратяване на детската смъртност и реакция при извънредни ситуации. Това означава много за бенефициентите, разбира се, но и за нашите служители. Бих казала, че корпоративната отговорност се осъществява чрез всичко, което правим в GSK.

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

- Какво четете точно сега?

- "Нощният цирк" от Ерин Моргънстърн (току-що я приключих), "Правек и други времена" от Олга Токарчук, "Кафка на плажа" от Харуки Мураками (предстои да я прочета).

GSK е глобална научна компания, която оперира в България повече от 25 години. Тя се стреми да бъде една от най-иновативните, най-ефективните и най-надеждните компании в областта на здравеопазването в световен мащаб. Нейната стратегия е да предоставя разнообразни висококачествени и необходими продукти до възможно най-много хора. Ценностите на компанията са: фокус върху пациента, прозрачност, уважение, почтеност. А очаквания - кураж, отговорност, развитие, работа в екип.

още от "Жената е"