нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мануела Тотева

Мануела Тотева е в сферата на комуникациите от 15 години. През този период управлява проекти и екипи за международни компании от софтуерната индустрия, тежката промишленост, финансите и търговията. Преминала е програма по стратегически комуникации на Chartered Institute of Public Relations - Лондон. Била е дългогодишен член на УС на Българското дружество за връзки с обществеността и председател на сдружението за 2017 г., член на УС на Българския дарителски форум, член на Експертния съвет на фондация "Заедно в час" и на Българската мрежа на Глобалния договор. Завършва втория випуск на Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса в България. В момента е докторант по ефективни комуникации в онлайн среда на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски" и е ангажирана с изследвания в сферата на дигитализацията, а същевременно с това е външен консултант и ръководи глобални маркетингови проекти и кампании за един от световните лидери за бизнес софтуер. Член на изпълнителния комитет на Heidelberg International Professional Women`s Forum. Омъжена, има дъщеря. 

Госпожо Тотева, според Евростат България е на водещи позиции в ЕС по дял на жените в науката, технологиите, както и на мениджърски позиции. На какво според вас се дължи това?

- Против съм ясното разделение между мъже и жени в бизнеса, но щом статистиката налага тази рамка, ще кажа, че за мен жената придава добавена стойност в контекста на всеки един проект със своята социална чувствителност и ярка комуникативност в предимно доминиран от мъжкия пол технологичен свят. Ние допринасяме както с креативност, така и със способността за организиране и изпълнение на поредица комплексни задачи в кратки срокове. Струва ми се, че е национална специфика силата, която проличава в характера и визията на българската дама - тя е уверена, изпълнена с енергия, подхожда с гъвкавост спрямо ситуацията и балансира между кариера и личен живот. Това е особено важно конкурентно предимство в областите наука, технологии и управление на екипи и процеси, при които се изисква максимум компетентност и отдаденост.

ОГНЯН ТРАЯНОВ

- Динамичните промени, които налагат навлизането на новите технологии, изискват гъвкавост в управленските подходи във фирмата. Как ще посрещнете предизвикателството да осигурите динамична адаптивна структура и разпределение на функциите, за да може оптимално да се използват компетенциите на служителите?

- В момента всеки ден имам уникалната възможност да бъда в досег със световни тенденции в областта на дигитализацията. Да печелим таланти, да запазваме ангажираността им, както и промените на работното място са теми, вълнуващи все повече компании. Трансформацията в областта на човешките ресурси е видима и посоката ще се запази през следващите години. В момента работя в интеркултурна виртуална среда с екип експерти и лидери от Германия, САЩ, Индия, Австралия и други дестинации в различни часови пояси, но с възможността да съберем най-високото ниво компетенции на едно място за пълния успех на даден проект, върху който работим. Смятам, че България е бързо развиваща се страна и се справя успешно в тази посока.

ИРАВАН ХИРА

- Какво правите, за да не отлагате - действия, решения?

- Докато в началото на кариерата си взимах решения много по-бързо и с високо ниво на риск, днес определено забавям и отлагам действията, за да си оставя възможност за гъвкавост в зависимост от странични процеси и фактори. От гледна точка обаче на работните приоритети и ангажименти следя за перфектна организация и прилагане на абсолютна точност. Консервативна съм, в положителния смисъл, спрямо срокове и задължения - нещо, на което ме научи дългогодишната работа за германски компании и което ми помага във всекидневието.

- Какъв съвет бихте дали на младите дами, които искат да успеят в бизнеса или на работното си място?

- Излизайте по-често от зоната си на комфорт и слагайте летвата толкова високо, че дори да не я прескочите, ще сте стигнали по-далеч от мястото, на което сте били преди това.

още от "Жената е"