Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мариела Христова

Мариела Христова управлява офиса на международната компания за ИT услуги Endava в София от откриването му през 2016 г. Има над 10 години опит в ИT сектора, като комбинира познанията си за разработката на софтуерни решения за различни бизнеси със силна експертиза в управлението на проекти. Има бакалавърска степен по "Компютърни системи и технологии" от ТУ в София и магистърска по "Управление на проекти по информационни технологии" от НБУ. 

Снимка: Юлиян Донов

Госпожо Христова, трябва ли да делим мениджърите на жени и мъже? Има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?

- Още от дете не обичам делението "момичета на момчета" и си спомням, че най-интересните и весели игри бяха общите. Днес смятам, че това важи за успешните проекти. В същото време не е здравословно да се търси еднаквост на всяка цена. Силата е в това да виждаме, оценяваме и признаваме разликите и да намерим общите ценности и цели, които ни обединяват, за да вървим заедно напред. Затова и в съвременния свят се говори много повече за лидерство, а не просто за управление.

- Според Евростат България е на водещи позиции в ЕС по дял на жените в науката, технологиите, както и на мениджърски позиции. На какво според вас се дължи това?

- Освен на това, че сме умни, талантливи и упорити ли? Според мен една от причините е, че в България образованието е традиционна ценност. Българката също така е работеща и активна в обществения живот от доста време и примерът, който имаме от бабите и майките си, ни е помогнал да виждаме по-далечен хоризонт.

В началото на кариерата ми бях в предимно мъжки екипи. Днес работя с все повече жени, някои от тях са признати топспециалисти и лидери. Гордея се, че в Еndava, и то в офиса ни в София, има дами, чийто професионализъм е уважаван и признат в цялата ИT общност. Настъпва и новото поколение - в последните ни две стажантски програми около една трета от одобрените участници бяха дами, а конкуренцията беше много тежка - за едно място се бореха по 20 кандидати.

OГНЯН ТРАЯНОВ

- Динамичните промени, които налагат навлизането на новите технологии, изискват гъвкавост в управлението. Как осигурявате динамична адаптивна структура и разпределение на функциите, за да може оптимално да се използват компетенциите на служителите?

- Технологиите днес правят много неща възможни - обучения за хората ни, възможност да работят по трансгранични проекти в международни екипи. Те са ценен инструмент и ключов фактор за успех. Но в основата са ценностите на Endava и това, че даваме възможност на хората да се развиват. Те могат да работят по различни проекти, да решат дали искат да задълбочат техническите си познания, или да комуникират повече с клиенти, да се релокират в офиси на компанията в различни държави, да учат, да пътуват, да запазят баланса между личния си и професионален живот, да развиват други свои таланти. Осигуряваме и професионални консултации с коуч за кариерно развитие, за да може всеки да открие посоката си и да постига най-доброто за себе си и за компанията. Така успяваме в това изключително динамично технологично време да растем заедно.

ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ

- В какво вярвате?

- Вярвам в силата на думите и че трябва да ги уважаваме и използваме по правилния начин. Вярвам, че не трябва да даваме напразни обещания и да създаваме грешни очаквания. И в личен, и в професионален план. И още - да решаваме проблемите, а не да се фокусираме излишно върху тях. Да не съдим. Да се стараем да сме добри и да учим с примера си и децата си на това.

Еndava e публична технологична компания, която вече 17 години обслужва световни лидери от финансовия, застрахователния, телеком и медийния сектор, дистрибуторските мрежи и туризма. Има мрежа от офиси в Северна Америка и Западна Европа, както и развойни центрове в България, Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Аржентина, Уругвай, Венецуела и Колумбия, в които работят над 4700 висококвалифицирани специалисти. 

още от "Жената е"