Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жените показват по-голяма психическа издръжливост

Кой е силният и кой слабият пол - някои изследвания от света на спорта

- Доктор Крюмер, как се държат жените и мъжете на корта в критична ситуация?

- Разгледахме изпълнението на сервисите (които обикновено са с голямо значение за целия мач) във всеки първи сет, изигран на откритите първенства на Франция, САЩ и Австралия и на "Уимбълдън", и открихме, че представянето на мъжете се влошава повече от това на жените, когато играта е в критична фаза. Затова с моите съавтори Дани Коен-Зада и Моси Розенбойм от университета "Бен Гурион" и Офер Моше Шапир от "Ню Йорк Юнивърсити Шанхай" уверено твърдим, че в света на елитния тенис жените се справят по-добре под натиск от мъжете. Те се поддават по-малко на стреса. Дали това наблюдение може да се пренесе и върху друг вид конкурентни дейности, тепърва предстои да се види.

- Очаквахте ли да установите разлики между половете?

- Не бяхме сигурни, защото доказателствата за пола, напрежението и представянето са ограничени от различни фактори и често се смесват. Някои проучвания не установяват разлика между мъжете и жените. Някои показват, че мъжете се справят по-добре, когато напрежението нараства; трети откриват доказателства, че жените засенчват мъжете при определени обстоятелства. М. Даниеле Пасърман от Бостънския университет всъщност проучи въпросните данни от Големия шлем, преди да го направим ние, и установи, че и двата пола играят по-консервативно в ключови моменти, правят едновременно по-малко спонтанни грешки и по-малко печеливши удари. Но той не оценява директното въздействие на състезателното напрежение върху спечелването на мача. Ние решихме, че би било интересно да погледнем тези недвусмислени и обективни резултати и да си зададем въпроса: коя група се поддава на стреса по-малко, когато ситуацията е наистина от решаващо значение.

- Момент. Вие сте изследвали мачове, в които жени играят срещу жени и мъже срещу мъже. Ако един играч показва по-слаби резултати поради натиска, това не значи ли, че неговият или нейният противник - човек от същия пол - показва по-добри при същите обстоятелства?

- Ето защо се съсредоточихме върху състезателя, който прави началния сервис. Експертите по тенис са на мнение, че всяка точка зависи повече от изпълнението на сервиращия състезател, който има пълен контрол над първия удар за точката, отколкото от приемащия, който просто реагира на удара. Средно състезателят, изпълняващ сервиса, печели в 72,6% от случаите. Така че, когато сервиращият загуби важна точка, причината е по-често, защото той или тя се е поддал на стреса, отколкото защото другият играч е отиграл добре.

- И все пак какво ще стане, ако погледнете смесените двойки на турнирите от Големия шлем? Смятате ли, че ще получите различни резултати?

- Това със сигурност е възможно. Най-малко един лабораторен експеримент показва, че жените реагират по-положително на нарастващия натиск в еднополово обкръжение, отколкото в ситуация със смесен пол. Докато мъжете се представят по-добре в обратния случай. Затова трябва да сме внимателни, когато правим каквито и да било обобщения.

Идеята за победители, които продължават постоянно да печелят, може да звучи чудесно. Но съществува риск това да доведе до прекалена самоувереност.

- Освен това не всички сме Серина Уилямс.

- Нашето проучване се фокусира върху най-добрите от най-добрите в тениса. Може би тези елитни спортистки притежават нещо, което повечето жени нямат, и именно то им позволява да бъдат по-успешни от мъжете на същото високо ниво. Но помислете и за други роли, в които бихте искали да има хора, запазващи хладнокръвие в критична ситуация - например изпълнителните директори в големи компании. Обикновено не виждате някой средностатистически Джон или Джейн на такъв пост. Виждате различен тип елит, силни състезатели. И все пак само около 4% от главните изпълнителни директори в списъка на "Форчън 500" са жени.

- Дори да се придържаме единствено към конкретното проучване - в тенис мачовете от Големия шлем жените се поддават на стрес по-малко от мъжете, - какво е вашето обяснение за това?

- Не знаем, но причината би могла да е биологична. Ако погледнете научната литература за кортизола, хормона на стреса, ще видите, че нивата му се увеличават по-бързо при мъжете, отколкото при жените - в ситуации, включващи от голф турнири до изнасяне на реч пред публика. И тези повишени нива очевидно вредят при изпълнението на съответната задача. Не успяхме да получим кръвни проби от тенисистите, но ми е любопитно дали бихме установили подобни доказателства. С колегите ми Дани Коен-Зада и Зеев Щудинер публикувахме някои изследвания, в които изказваме предположението, че мъжете са по-засегнати от психологическата инерция, отколкото жените. Проучихме джудо състезанията от 2009 до 2013 г. и установихме, че вероятността за спечелване на бронзовия медал при състезателите мъже, победили в предишните си мачове, е много по-голяма, отколкото при състезателите, които току-що са загубили битка. Докато при жените резултатите от предишното им представяне не се отразяват върху шанса им за победа. Това отново има биологическо основание, защото знаем, че тестостеронът, който доказано усилва ефективността, при мъжете нараства след победа и намалява при загуба, но това не се случва при жените. И въпреки че идеята за победители, които продължават постоянно да печелят, може да звучи на пръв поглед чудесно, съществува риск това да доведе до прекалена самоувереност.

- Значи в края на краищата ние, жените, не сме по-слабият, по-емоционален пол?

- Ето един забавен факт: аз съм от Израел, където всеки трябва да служи в националната армия, и в момента тече голям дебат дали жените трябва да поемат активна роля при военни действия. В скорошна дискусия по телевизията на тази тема един от участниците цитира проучването ни, за да оправдае преминаването към равенство между половете в армията. От физическа гледна точка статистически мъжете все още са по-силни от жените. Но ако говорим за психическа издръжливост, може би при определени обстоятелства жените имат преимущество.

© Всички права запазени, Harvard Business School Publishing Corp., 2018.

още от "Жената е"
26
Сряда
Февруари