Българските плодове и зеленчуци - изчезващ вид

Българските плодове и зеленчуци - изчезващ вид

Българските плодове и зеленчуци - изчезващ вид

Българските плодове и зеленчуци са нещо като изчезващ вид. Това стана ясно на пресконференция на Националния съюз на градинарите в България. Родното производство не надвишава 10% от обшо консумираните у нас плодове и зеленчуци - всичко останало е внос, заяви Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България, цитиран от БТА.

Състоянието в сектора е критично, алармира той. Пряко и косвено заетите в производството са около 200 хиляди. В същото време около 20-25 процента от напусналите страната ни 1,5 млн. души работят градинарство в Гърция, Испания, Англия и други държави.

Ако българските плодове и зеленчуци имаха по-голямо присъствие на пазара, това би осигурило много повече работни места за нискоквалифицирани хора, където и без друго безработицата е голяма безработицата е голяма. Освен това предлагането на свежи (набрани вчера или днес) плодове и зеленчуци е от огромно значение за здравето на нацията. У нас обаче почти не присъства на пазара прясна продукция, тъй като преобладават стоки от внос. А те, не само че не са пресни, но и съдържат изкуствени подобрители, чрез които да се удължава трайността им, отбеляза Трифонов.
Потребностите на българските граждани и преработвателните предприятия от плодове и зеленчуци се задоволяват на 70-80% от внос, най-вече от трети страни, допълни той и цитира данни за сектора, според които  в периода 1998-2013 година площите за производство на плодове и зеленчуци у нас са намалели между 6 и 10 пъти за някои култури.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ