„Чиста храна“ е безопасната храна

„Чиста храна“ е безопасната храна

„Чиста храна“ е безопасната храна

Д-р Галя Викьова е заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните с ресори: дирекция „Контрол на храните“ при Централно управление на БАБХ; дирекция "Лабораторен контрол"; Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт при БАБХ по отношение на храните; Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол при БАБХ; Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология при БАБХ.
Експерт от кариерата. През 1998 година започва работа в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), която по-късно става част от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като старши експерт в регионалното звено в град Видин. Дейността й е насочена основно в контрола на качество и безопасност на храните от животински произход. Д-р Викьова е дипломиран ветеринарен лекар от Тракийски университет – Стара Загора. През 2003 година защитава и магистърска степен в направление „Стопанско управление“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, град Велико Търново.

Тя ще участва в предстоящия на 6 април 5-и годишен форум ,,Отговорни производители“ на „Мениджър“.  Д-р Викьова ще се включи във втори панел ,,Чиста храна - качество на храните“ .
 

- Каква е дефиницията на Българската агенция по безопасност на храните за “чиста храна“?

- „Чиста храна“ е безопасната храна, пусната на пазара. Съгласно законодателството в областта на храните, отговорност за пуснатите на пазара безопасни и качествени храни е на бизнес операторите - производителите и търговците. Бизнес операторите в областта на храните чрез своите системи за управление на безопасността на храните трябва да гарантират, че храните са безопасни - не съдържат вредни и опасни субстанции - физични, химични и биологични замърсители, че съдържат само съставки, които са съответстващи на определено общо и специфично законодателство в областта на храните, съответствието на готовите храни със заложените норми в технологичната документация или с определени стандарти (БДС, утвърдени или браншови стандарти).

- Колко качествена храна консумираме?

- В своите компетенции БАБХ контролира храните по цялата верига - от фермата до масата - контрол на вложените суровини за производство на храни, спазването на технологията и хигиената на производство и на храните в обектите за търговия и предлагането им в заведенията за обществено хранене. 

Контролът на БАБХ е с честота, съгласно направената оценка на риска на обектите, като в обектите за добив на месо той е постоянен - ежедневен. БАБХ контролира водените от бизнес операторите записи по Системите за управление безопасността на храните (СУБХ), с които те гарантират качеството и безопасността на храните, които произвеждат и търгуват. В правомощията на БАБХ е и вземането на проби за целите на официалния контрол. Тези пробовземания се извършват по програми за лабораторен контрол както и при внос на храните.

Какви несъответствия най-често установявате?

- БАБХ активно работи по сигнали и жалби на потребителите. По всеки сигнал се извършват проверки и при установяване на несъответствия с законодателството към нарушителите се предприемат необходимите административно-наказателни мерки, съобразно тежестта на нарушенията. Сред най-честите нарушения, които установяваме са неправилно съхранение на храни, храни с изтекъл срок на трайност, несъответствия при етикетирането на храните и недостатъчна информация за потребителите при търговията с храни, нерегламентирана търговия с храни.

***

5-и годишен форум ,,Отговорни производители“, организиран от „Мениджър“, ще се състои на 6 април от 9.30 ч. в Интер Експо Център. Събитието е с безплатен достъп, който можете да си осигурите чрез предварителна регистрация тук.

Ексклузивен партньор: Kaufland

С подкрепата на: Nestle, ТандемLirex

Институционални партньори: Българска стопанска камара, Френско-Българска търговска и индустриална камара;  Германо-Българска индустриално-търговска камара; сдружение ,,Храни и напитки" , Асоциация на земеделските производители в България

Медийни партньори: bTV , Dir.bg, AGROTV , BNT

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ