2050 г. : Ябълките, кафето и рибата ще станат по-скъпи от златото

2050 г. : Ябълките, кафето и рибата ще станат по-скъпи от златото

2050 г. : Ябълките, кафето и рибата ще станат по-скъпи от златото

Климатичните промени ще доведат до там, че през 2050 години ще изчезнат много от продуктите, които сега са ежедневно на трапезата ни, смятат американски учени. Цените на други пък ще скочат до небесата.

Кафеените дървета, в условията на прекалено топъл климът, ще бъдат масово поразени от гъбични заболявания. Такава съдба ще сполети и какаовите растения, 70% от които са крайно чувствителни към високи температури. Съответно, по думите на учените, шоколадът, кафето и изделията от тях значително ще поскъпнат.

Любимото на цяла Америка фъстъчено масло също ще стане лукс, тъй като глобалното затопляне ще намали значително и трайно фъстъчените реколти.
На Франция ще й се наложи да се прости с някои от прочутите си вина, сред които и „Бордо”.

Прогнозите, че глобалното затопляне ще доведе до намаляване на кислорода във водните басейни означават масова гибел за водните обитатели. Така например, очаква се пасажите с морски риби да намалеят с една четвърт.

Богатият урожай на ябълки е силно зависим от редуването на сезоните: ябълковите дръвчета дават много плод след студена зима. В отсъствието на това условие, ябълките като вид ще се съхранят само в северните региони. Същото се отнася за прасковите, кайсиите и сливите.

Ще пострадат и любителите на бирата: добивът на хмел е щедър, когато има хладна пролет и горещо лято. Рано настъпващата топва пролет съществено намалява реколтата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ