Най-голямото препятствие пред новите идеи

Най-голямото препятствие пред новите идеи

Най-голямото препятствие пред новите идеи

Най-голямото препятствие пред иновацията е функционалният застой. Идея, която за първи път се формулира през 1930 г. от Карл Дънкър. Според нея, хората са склонни да се фиксират върху общото използване на даден обект, без да мислят за другите възможности той да бъде оползотворен.

Проблемът е, че сме склонни да виждаме използването на обекта, а не самият обект. Когато видим обекта, част от мозъка ни активира очакване за използването му по най-достъпния, универсален начин. Ако той притежава и друга функция, тя не е важна за неговата обща употреба. Резултатът: това вкарва мозъка ни в невероятна инерция. Това е ефектът на ежедневието, автоматична нервна реакция, която е враг на иновациите.

Изследвания показват, че хората пренебрегват до две трети от видовете характеристики, които даден обект притежава. Не две трети от функциите, а две трети от видовете функции. Те пренебрегват цели категории, които не са свързани с общото ползване на обекта (например, движение, симетрия, текстура и много други).

Това е огромна пречка за новите идеи.

Съвет към потребителите: Най-добрият начин да се избегне функционалната неподвижност е постоянният стремеж към творчество и въпрос на техника. Когато видите нещо, просто си задайте въпроса може ли да се използва по друг начин? Тази техника системно премахва слоеве на предубеждения, които битуват в нас за различните аспекти на нашия живот. Освен това тя стимулира творчеството. В забързаното ни ежедневие ние често просто приемаме нещата такива каквито са, приемаме, че предметите се използват само за това, за което са предназначени, че определена информация е вярната, само защото разполагаме единствено с нея. Изграждаме си стереотипи, от които трудно излизаме. Границите им са все по-непреодолими с течение на времето, защото ние просто забравяме да мислим, да търсим нови начини, да виждаме заобикалящата ни среда по друг начин или да се опитаме да я променим.

Стив Джобс има една впечатляваща мисъл по този повод: „Ако в началото на 20 в. Хенри Форд беше попитал хората какво искат, те щяха да му кажат: по-бърз кон, а не кола“. Благодарение на това, че Форд мисли отвъд границите, той създава една от най-великите иновации на 20 в. и конструира автомобил за народа.

Нашият мозък автоматично генерира смисъл в това, което вижда според изградените ни и внушени представи за света. Ние трябва да оборваме тези представи, за да произведем нещо ново. Иновативните решения обикновено се изграждат въз основа на решаването на даден проблем. Ако имаме проблем, тогава търсим начин да го разрешим. Но така сме устроени, че не се замисляме как бихме могли да подобрим живота си, докато не се сблъскаме с някакъв проблем.

По материали в чуждия печат

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ