Искате да напишете нещо голямо? Създайте си навик

Искате да напишете нещо голямо? Създайте си навик

Искате да напишете нещо голямо? Създайте си навик

Независимо дали сте професионален автор - журналист, пиар, копирайтър, или пък се опитвате да създадете първия си роман в моментите, когато не сте на работа, знаете че развиването на навик за постоянство в писането е решаващо. 

Но как човек да го направи, като има толкова много неща за вършене? Толкова много фактори ни разсейват постоянно - телевизори, социални мрежи... Възможно ли е писането в определени интервали от деня всеки ден да се направи навик, също както храненето, къпането, тренировките? Може ли човек да успее да напише нещо голямо, ако развие навик да пише по малко от него всеки ден? 

Според Крис Фокс, автор на книгата "Lifelong Writing Habit: The Secret to Writing Every Day", това може да се случи, посочва сп. Inc. Чрез самодисциплина Крис е успял да направи прехода от автор "на парче", работещ по проекти, до автор на няколко бестселъра - трилъри и наръчници за писане на документална литература. Притокът от доходи, който идва от книгите му, му дава възможност да живее добре - има добра заплата. Крис най-сетне е успял да сбъдне мечтата си - да спре да работи като разработчик на мобилни приложения в Силициевата долина и да стане писател на пълен работен ден. 

В началото на книгата си описва какво е "писателски навик" според него. Обяснява как можем "да репрограмираме мозъка" си така, че да установим навици за писане всеки ден. Навиците "живеят" в част от мозъка, наречена базални ганглии, и те се състоят от 3 части: спусък, рутина и награда. 

Спусъкът е събитие, което провокира навика, също като аларма, която ни буди всеки ден в един и същи час. Рутината е същността на навика. Тя описва какво можем да направим като се събудим, например да си направим кафе или да заведем децата на училище. Наградата е това, което получаваме в резултат - може да се чувстваме по-релаксирани, да усещаме че животът ни има смисъл или друго. 

Ключът към промяната на навиците и препрограмирането на мозъка е да се идентифицира кои са онези навици, които са добри за нас и кои лоши, и след това лошите да се заместят с добри. 

Тук следват най-важните стъпки, които Фокс изброява в книгата си, за да можем да го сторим. 

Напишете си какъв ви е графика на ежедневието в списък от навици. До всеки навик отбележете "Д", за добър и "Л", за лош, След като довършите списъка и сте го направили подробен, отбележете кои лоши навици искате да смените. Изберете един. Той ще ви служи за база за модифициране, ще го превърнете в навик за ежедневно писане на текст. 

Напишете един параграф, или два, за вашата целева идентичност. Опишете перфектния за вас писателски живот или този вид живот, който бихте искали да имате, ако например бяхте способни да пишете по 1000 думи на ден всеки ден от следващите 3 години. След това напишете целта си. Защо правите цялата тази работа? След това отговорете на два въпроса: "Това, което искам, постижимо ли е?", "Заслужава ли си?". Принтирайте написаното и си го сложете някъде край бюрото, където да го виждате всеки ден. Поглеждайте го всеки ден, преди да седнете да пиешете. 

Решете как ще следите навика си за писане и как ще го измервате. Може да използвате календар, тефтер с организация по дни, мобилно приложение. От критично значение е да следите ежедневната си продуктивност, според Крис. Може да звучи като нещо малко, но има мощен ефект върху способността да пишем. 

Направете списък и на най-големите разсейващи фактори. Например, любим сериал, социални мрежи, други. 

Пишете по 10 минути сутрин веднага след като сте се събудили. Нагласете алармата си 15 минути по-рано от обичайното. Преди да си легнете трябва да сте подготвили компютъра си за писане. След това, сутринта, попишете 10 минути. И така, всеки ден. 

Запиешете краткосрочните си и дългосрочни навици на писане. Започнете с краткосрочните. Кога ще започвате? Колко дълго ще пишете? Колко думи целите да имате всеки ден. После: какви са целите ви за следващите 12 месеца? Къде искате да бъдете по това време на годината през следващата година? Колко на брой книги или статии ще напишете? 

Проектирайте навика си за писане. Разгледайте добре ежедневния си график. Къде писането ще се впише най-добре в деня ви? Можете ли да отмените настоящ навик или трябва да сложите място за нов? Има ли нещо ненужно, което правите и бихте могли да отхвърлите? С какво ще се възнаградите? 

Поставете си аларма на телефона за след 1 месец, след 3 месеца, след 12 месеца, за да си спомните къде сте били и да отбележите къде сте.

Успех! Всичко е въпрос на упорство и самодисциплина. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ