Бомбардировка от метеорити заличила динозаврите

Бомбардировка от метеорити заличила динозаврите

Бомбардировка от метеорити заличила динозаврите

Не един, както се смяташе досега, а поне два сблъсъка на Земята с метеорити са довели до изчезването на динозаврите преди 65 милиона години. Това сочат резултатите от ново изследване, извършено под ръководството на проф. Дейвид Джоли от университета в Абърдийн.

Досега науката сочеше като пагубно за популацията на динозаврите събитието, за което свидетелства открития в Мексико огромен кратер Чиксулуб, образуван вследствие на удар от метеорит.

Сега обаче са открити данни за втори сблъсък на територията на Украйна.Става въпрос за открития още през 2002 г. кратер Болтиш. Учените изследвали фосили с полени и спори на папрат в слоевете кал на кратера.

Вкаменелостите, съдържащи спори от папрати се смятат за сигурен маркер на катастрофални катаклизми, тъй като е установено, че папратите имат способността да колонизират места, преживели опустошителни събития.

Експедицията на проф. Джоли открила един такъв слой, съответстващ на времето, за което се смята, че се е случил първият сблъсък, предизвикал кратера в Мексико. Какво било учудването на учените обаче, когато не след дълго попаднали на втори такъв слой, един метър над първия. Според тях това е свидетелство за втори сблъсък, ако не и за метеоритна бомбардировка, случила се през интервал от няколко хиляди години.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ