Затягат режима за спешна помощ в ромските квартали

Затягат режима за спешна помощ в ромските квартали

Затягат режима за спешна помощ в ромските квартали

Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците, обяви пред bTV здравният министър Петър Москов. Той изложи статистика, според която от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в ромските квартали.

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов. По думите му лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици, и медии", трябва да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ. "Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", посочи той по повод критики, че е задължително да се осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в хора в България. 

Междувременно битата лекарка от Спешна помощ Ирина Маринова все още носи тъмни очила, за да крие посинените си очи, след като беше нападната от роми във Врачеш преди седмица.

"Никога няма да отида на сигнал в ромската махала във Врачеш", категорична е тя. "Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче. Казаха ни накъде да вървим и те подкарах зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно, а ние отивахме при жена му. Оказва се, че агресивното момче първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари", разказва през сълзи д-р Маринова.

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица. Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 години, ако поражението е тежко. Като медицински лица са определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ