И прокуратурата се прицели в „Капитал”

И прокуратурата се прицели в „Капитал”

И прокуратурата се прицели в „Капитал”

Седмица след като Комисията за финансов надзор (КФН) наложи на фирмата-издател на „Капитал” - „Икономедиа” - рекордни санкции заради публикации, днес се оказа, че прокуратурата и БНБ също са предприели действия срещу вестника. По сигнал на банковия надзор държавното обвинение е разпоредило на МВР да извърши проверка.

Сигналът е подаден от Нели Кордовска, ръководител управление „Банков Надзор" в края на септември. В писмото си, адресирано до градския прокурор Христо Динев, тя препраща кратък сигнал, който е получен в БНБ по електронната поща. Кордовска използва повода да изложи свои виждания за публикациите в „Капитал" и „Дневник", за които се твърди, че разгласявали служебна и банкова тайна.

„Едната статия е „Митът „Отворете здравата КТБ", в която разказаваме заключенията на независимите одитори, ангажирани да установят реалното състояние в КТБ. Със спорно решение тогава БНБ реши да държи докладите тайни, но наши журналисти ги намериха. В писмото си Нели Кордовска твърди, че е разгласена банкова тайна”, посочват от „Икономедиа”.

 „В допълнение на гореизложеното, следва да се има предвид, че в изданията „Капитал" и „Дневник", принадлежащи към групата на „Икономедиа”, нееднократно е публикувана информация свързана с индивидуални данни на вложители и кредитополучатели в КТБ АД, което също поставя въпроса за потенциално нарушение на чл.284 и чл. 360 от Наказателния кодекс, при получаването на достъпи разгласяването на подобна информация", пише още служителката на БНБ.

Визираните от Кордовска престъпления са за „длъжностно лице, което във вреда на държавата, на предприятие, организация или на частно лице съобщи другиму или обнародва информация, която му е поверена или достъпна по служба и за която знае, че представлява служебна тайна" и за този „който разгласи сведения от военно, стопанско или друго естество, които не са държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон, заповед или друго административно разпореждане, се наказва с лишаване от свобода до една година или пробация." Те се наказват съответно с до две и една година затвор. 

Началникът на „Банков надзор" казва още в сигнала си, че „обществото е особено чувствително към всяка неправомерно разпространявана информация относно ситуацията в поставената под специален надзор КТБ АД както и относно други банки, която би могла да наведе към изводи за финансова нестабилност."

„Това е поредният опит на държавни институции да наложат цензура по темата, която вълнува българското общество през последната една година. Тезата на БНБ, която безкритично е възприета от прокуратурата  е, че отговорност следва да се търси не от тези, които не са защитили банковата информация, а от журналистите, които изпълняват функцията да информират обществото по важни за него теми”, посочват от „Иконномедиа”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ