КНСБ излиза на митинг на 11 декември

КНСБ излиза на митинг на 11 декември

КНСБ излиза на митинг на 11 декември

Остава насроченият за 11 декември протест на синдикатите срещу пенсионната система. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с ръководството на ПГ на ГЕРБ и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Димитров уточни, че все още няма съгласие и решение за това как ще се движи стажът и възрастта за пенсиониране.

„Имаме съгласие да работим интензивно цяла седмица, с участието на всички политически сили в парламента, за да се намери формулата на съгласието между първо и второ четене на бюджета за 2015 г. Ние настояваме всички партии да чуят нашата тревога и затова правим срещи с всички парламентарни групи и очакваме от тях в пленарна зала да защитят нашите предложения, за да защитят системата и да направят поносима реформата за българите", коментира Димитров.

Той отбеляза, че е важно бюджетният дефицит да бъде запазен в рамките на 3 на сто. Мерките, които синдикатите предлагат, са да се въведе от следващата година данък върху данъчните транзакции, да се криминализира неплащането на вноски.

„Правителството няма и един месец, това са възможностите, които можем да предложим на този етап”, заяви Менда Стоянова, цитирана от БТА.

Тя заяви, че на срещата с Димитров са се обединили около това, че 3-процентният дефицит е важна цел и тя се постига с бюджета за 2015 г. „Обединихме се, че политиката по приходите трябва да е консервативна. Обединихме се около това, че трябва да се набележат мерки за повишаване на събираемостта", коментира тя.

„Трябва сериозно да се споразумеем за пенсионната реформа за един по-дългосрочен период от време, не само на каква възраст и с какъв стаж да се пенсионират българските граждани, а да има и минимален стаж и минимална възраст на хора, работещи в силовите ведомства, да има анализ на професионалните пенсионни фондове", заяви Стоянова.

На срещата е бил обсъден и проблемът в енергетиката. Стоянова заяви, че трябва да започне дебат за решението на дефицита в системата и да се помисли дали държавата да се намеси като одържави част от тези дългове, за да облекчи системата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ