Очакванията за „социален туризъм” във Великобритания не се сбъднаха

Очакванията за „социален туризъм” във Великобритания не се сбъднаха

Очакванията за „социален туризъм” във Великобритания не се сбъднаха

Очакванията на британците за наплив на мигранти от България и Румъния към Обединеното кралство не се сбъднаха, показват данни на автобусните превозвачи и авиокомпаниите, пътуващи към Острова, цитирани от в. „Индипендънт”.

От Нова година трафикът от България и Румъния към Великобритания не се е увеличил, съобщават шест авиокомпании и три фирми за сухопътни превози, които осигуряват транспорт от последните членки на Европейския съюз към Англия. Данните са оповестени от проимигрантската активистка група „Майгрейшън метърс”.

По Коледа и Нова година политици и обществени групи във Великобритания, настроени срещу имиграцията, включително „Майгрейшън уоч” и Партията за независимост в страната, предупредиха британското общество, че отменянето на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци ще доведе до приток на хора, припомня БТА. Те очакваха това да претовари социалните системи и да доведе до „социален туризъм” с цел възползване от по-щедрата британска социална система.

Вижте още: Великобритания слага край на българския социален туризъм

Малко преди отменянето на ограниченията на 1 януари премиерът Дейвид Камерън обяви, че българските и румънските имигранти няма да получават помощи за безработица през първите три месеца от пребиваването си във Великобритания. Освен това беше решено новопристигнали мигранти от ЕС да нямат право да искат настаняване в общински жилища.

На 1 януари Кийт Ваз, председател на комисията по вътрешни работи в британския парламент, отиде на летището в Лутън в Лондон, за да брои колко румънци ще дойдат във Великобритания след отпадането на трудовите ограничения. Той констатира, че наплив няма. Новото изследване показва, че тенденцията се запазва и през февруари.

Съвсем скоро новопристигналите имигранти от Източна Европа ще срещнат сериозни затруднения при получаването на социални помощи, а тези, които спят по улиците ще бъдат депортирани. Това пък съобщи премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, който обяви редица ограничителни мерки в тази посока, предават световните медии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ