Изборите в САЩ: Тед Круз изпревари Тръмп в Айова

Изборите в САЩ: Тед Круз изпревари Тръмп в Айова

Изборите в САЩ: Тед Круз изпревари Тръмп в Айова

Сенаторът от Тексас Тед Круз победи на вътршнопартийните избори при републиканците в щата Айова, изпреварвайки  Доналд Тръмп.  Трети е сенаторът от Флорида Мрко Рубио, чийто резулат се оказа по-добър от очакваното, съобщават американските медии.

Айова е първият щат, който гласува на предварителните избори на републиканците и демократите за американски президент.

Круз спечели 28% от гласовете, Тръмп има 24%, с 23% е Рубио. С най-слаб резултат сред шестимата основни кандидати е Джеб Буш, който събра 3% от гласовете. Още петима претенденти получават по под 2%.

При демократите лидери са държавният секретар Хилари Клинтън и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който нарича себе си демократичен социалист. Разликата мжду двамата е по-малка от 1%. 74-годишният Сандърс започна кампанията си през април миналата година с под 10% подкрепа. Трети е бившият кмет на Балтимор  и сенатор от Мериленд Мартин О’Мали.

Тръмп, на когото анализаторите предричаха победа в Айова, поздрави Круз, но обеща да го изпревари на следващите избори - в Ню Хемпшър. Рубио коментира, че е кандидатът, който може да обедини разединената републиканска партия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ