Мениджмънт на негативизма

Мениджмънт на негативизма

Мениджмънт на негативизма

Има един израз: „нещастието обича компания“. Много често той може да бъде отнесен към процесите в екипите, където отрицанието, недоволството, оплакването и критиките се разпространяват като силно заразен вирус, щом един започне да ги изрича на глас. Обикновено се случва така: тези, които изпитват негативни чувства търсят други, които се чувстват по същия начин. След това те пък се опитват да окажат влияние на другите, които не се чувстват така.

Негативизмът на работното място може да бъде унищожителен както за самите хора, така и за крайния продукт, с чиято изработка те са ангажирани. Често, заради него продуктивността намалява.

Въпреки всичките си минуси обаче негативността не винаги е деструктивна, коментира в careerplanning.about.com Даун Розенбърг Маккий. Понякога тя вади на повърхността проблеми в офиса, останали до този момент невидими за лидерите на екипи и ръководителите. А когато проблемите се явяват някъде там, в откритото пространство, те могат да бъдат решени.

Специалистите дават на ръководителите няколко съвета за това как могат да обърнат появилата се негативност в положителен резултат.

1. Уверете се, че критиката е конструктивна. Много полезно е хората, които се оплакват, да дадат предложение за това как може да бъде разрешен проблема, който очевидно ги кара да не се чувстват добре.

2. Следващата стъпка е да бъдат предприети действия. Носителите на негативното в офиса всъщност могат да бъдат най-голямата движеща сила на промяната. Предложеният от тях план от конкретни стъпки е възможно да бъде най-ефективен, защото в повечето случаи те познават проблема добре.

3. Съвет към хората, които са започнали с критиката: Не опивайте да поправите това, което не е счупено. Замислете се дали само вие имате този проблем. Понякога заради лични проблеми или някакъв вид персонален дискомфорт се случва да мислим, че всички други около нас грешат и ни пречат. Някои хора от своя страна недоволстват само заради чувството, че липсва тяхното значение, влияние и намеса в работата.

От тези три стъпки може да се започне промяната на  негативната енергия в положителна. За това ще е необходимо търпение, компромиси, добър тон и може би някакъв вид порицания при извънредната агресивност или поощрения. Във всеки случай появата на негативизъм в една работна атмосфера трябва бързо да бъде последвана от мерки за борба с нея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ