Помогнете на новака да навлезе бързо в работата

Помогнете на новака да навлезе бързо в работата

Помогнете на новака да навлезе бързо в работата

Как по-бързо да приобщите новия служител към работата? Истината е, че точният момент този процес да започне е още когато той стъпи за първи път в офиса. Обикновено не  е така. Процесът на въвеждане се оставя в ръцете на най-младите кадри, които да ориентират „новия“ къде е машината за кафе и след това "му дават свобода на действие" сам да открие пътя към успеха.

Компаниите не осъзнават, че оказването на достатъчно сериозно внимание в първоначалния период свежда до минимум времето, необходимо на новите служители да навлязат в задачите си и да вършат работата си продуктивно.

Когато новият служител се прибере след работа у дома, той иска да разкаже нещо вълнуващо и интересно, а не „попълних 30 формуляра“ днес. Този човек трябва да си тръгне от работа, убеден, че е взел добро решение като се е присъединил към вашата компания.

Основната ви задача е всеки ден един човек от екипа ви да обядва с новодошлия. Това е идеалното време, в което той може да се запознае с колегите си, а те да му разяснят подробностите около новата работа. Посъветвайте се с настоящите си служители какво те са искали да знаят за компанията и работата, когато са постъпили .

Първото, което трябва да направите е да изпратите електронна поща до всички в офиса, за да са готови да посрещнат новия служител. Няма да е приятно колегите да оглеждат недоумяващи кой е той и какво прави там.

Електронната поща на новия човек в екипа ви трябва да е готова още преди той да е постъпил на работа. Това ще спести време. Същото важи и за визитните картички.

Помогнете начинаещия да научи имената и позициите на хората в екипа.

Разумно е все пак да натоварите някой, който да поеме отговорност за новия човек. Уверете се обаче, че този ваш служител е човек, на който може да се разчита и който е пример за подражание. В много случаи в процеса на асимилация новия служител остава на разположение на най-неподходящите хора в екипа, които вместо да вършат работата си, предпочитат да се занимават с него.

Обяснете на новодошлия кои са приоритетните му задачи и как работи оценяването в компанията. Добрата работа може да отнеме не повече от седмица, за да въведете новия човек в работата и да го направите продуктивен по-бързо. Както знаем, това може да се окаже вашия златен ключ към успеха. Новите служители обикновено са развълнувани и ентусиазирани в началото. Ако успеете да им предоставите условия, да ги привлечете към каузата веднага, ще разполагате с един незаменим ресурс.

Дик Грот за Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ