Скучните понеделници и съсредоточените следобеди

Скучните понеделници и съсредоточените следобеди

Скучните понеделници и съсредоточените следобеди

Винаги съм била на мнение, че по-малкото е повече; че трябва винаги да си отделяме време, когато да бъдем тихи и съсредоточени. Предупреждавам всеки, който е готов да ме слуша, колко е вредно да бъдеш зает, просто за да се види, че не са ти празни ръцете, и да изгубиш връзка с мисията си, затрупан от дреболии, които не заслужават вниманието ти.

Това обаче не означава, че не съществува време и място, когато да подредим пощата си, да организираме папките си и да посърфираме в нета. Ново проучване на Глория Марк от Калифорнийския университет в Ървин, направено съвместно с Microsoft, показва, че в моментите, когато, така да се каже, сме заринати в работа до ушите, има нещо много положително.

Проучването носи любопитното име „Скучните понеделници и съсредоточените следобеди – Ритъмът на вниманието и активността онлайн на работното място”. В него Марк и колегите й се вгледали в начина, по който фокусът и настроенията на служителите се менят в течение на деня и седмицата. Оказва се, че на пръв поглед скучните задачи като преглеждането на имейлите, когато са свършени в правилното време, могат всъщност да повишат настроението ни и да ни накарат да почувстваме, че сме постигнали нещо.

Изследователите открили, че:

  • Като цяло хората са по-съсредоточени, отколкото скучаещи на работното си място;
  • Фокусирането е най-добро в средата на следобеда, а скуката е най-силна в началото му;
  • Хората скучаят най-силно в понеделник, но тогава са и най-съсредоточени;
  • Служителите са най-щастливи, когато извършват рутинни действия, и най-стресирани, когато са заети с работа, която изисква силно съсредоточаване.

Точно така. Въпреки че знаете колко е страхотно да отметнете нещо важно и мащабно, не винаги тежкотоварните задачи са тези, които ни карат да се чувстваме най-пълноценно. Поне не през цялото време. И определено не в 15 часа в понеделник.

Д-р Марк обяснява защо: „Съсредоточаването събужда известен стрес, а хората не са щастливи, когато са стресирани.” За разлика от това, „рутинната работа не изисква усилия, затова получаваме задоволство просто от факта, че сме свършили нещо.”

Какво означава това за вас?

Макар че умението да се съсредоточаваш и да твориш продуктивно е незаменимо, няма начин да работите в този режим по цял ден – а и никой не може да го иска от вас. Може да ви се струва, че в един идеален свят бихте могли просто да си работите без прекъсвания и пречки часове наред. Истината обаче е, че рутината е нужна в живота на всеки.

Всички имаме пощи, които трябва да бъдат прегледани, документи, които трябва да бъдат заведени и какви ли не още дребни задачки, които едва ли ще запишете в CV-то си, но си струва да свършите. Те реално могат да ви развеселят и окуражат, докато ги правите.

Често включваме в програмата си неща, които всъщност не искаме да вършим, но опитайте да заделите и време за тази толкова хулена рутинна работа. Тя ще ви накара да се почувствате по-доволни и успешни!

Всички имаме естествени ритми на тялото, които не съвпадат с работното време. Вниманието ни се мени, а енергията ни е ограничена. Затова важният извод от това проучване е, че именно рутината прави сериозните, трудни задачи толкова по-ценни – защото са редки и изискват специално внимание. Когато се чувствате по-малко енергични, залегнете над рутинните задачи – така хем няма да си пропилеете времето, хем ще запазите ценното си гориво за часовете, когато трудът ще е тежък.

Джан Брюс, RealBusiness

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ