нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефе, имам идея! И какво от това

Случвало ли ви се е да имате блестящ бизнес план, но той да не види бял свят просто защото шефът ви не го е дооценил правилно? За мениджърското одобрение понякога е нужно повече от добра идея. „Трябва да му направите предложение, на което не може да откаже”, би ви посъветвал в този случай Кръстникът. Ето и някои трикове от Harvard Business Review как да стане това:

Всичко зависи от гледната точка

Маршал Голдсмит ни учи, че за да влияем на шефа си, трябва да виждаме света така, както той го вижда. Мениджърите взимат под внимание всички дейности на компанията, но всеки един от тях се фокусира върху нещо различно - продуктите, услугите, морала на служителите или техните задължения. Одобрението на идеите ви зависи изцяло от това как са поднесени на висшестоящия. Ако шефът ви се стреми да намали разходите, тогава и вие трябва да представите идеята си, като започнете оттам колко ще спестите с нея, а не колко иновативна е тя. Ако пък ръководителят ви е фокусиран върху клиентите, започнете с това как предложението ви ще повлияе на по-доброто обслужване в компанията.

Използвайте правилните средства 

Прагматичните хора се влияят от цифри и графики, други могат да бъдат убедени чрез един добре разказан бизнес план, трети се впечатляват от визуални комуникации. Задължително е да разберете от кой вид е вашият шеф. Така ще знаете как да влезете в кабинета му -  с папка със статистики, визуална презентация или добре подготвено слово, за да го убедите в идеята си.

още по темата
още от Управление