Идва ли нова корекция на фондовите борси

Идва ли нова корекция на фондовите борси

Идва ли нова корекция на фондовите борси

Индексите в САЩ достигнаха нови рекордни стойности, но ръстът им се успокои през миналата седмица. Инвеститорите станаха по-предпазливи, след като приключи публикуването на корпоративните отчети за третото тримесечие, а икономическите данни не се отличиха със съществено подобрение. Оптимизмът остана и нямаше съществен натиск от страна на продавачите.

Силен сигнал за предимството на положителните очаквания беше по-доброто представяне на транспортните компании спрямо индустриалните. В края на миналата седмица имаше известно изтегляне на печалби, като по-добрите данни за продажбите на дребно в САЩ и БВП на Франция и Германия не стимулираха допълнителни покупки.

Очевидно добрите новини са вече отчетени от пазарите и инвеститорите ще се възползват от известно време за промени в портфейлите си. Движението на индексите вече дава сигнал за нова краткотрайна корекция, но обичайно в края на годината има ръстове на акциите. 

Вижте още: Притеснения за глобалния растеж спряха долара

Европейските пазари се движеха разнопосочно, като най-добре се представиха акциите във Великобритания. Централната банка на страната намали прогнозата си за растеж и това веднага се отрази на очакванията за задържане на повишението на лихвите. Появата на купувачи е знак, че все още най-важният фактор за инвеститорите остават паричните стимули.

Спадът на долара в петък доведе до поскъпване на акциите на добивните компании, но те продължават да изостават значително от останалите. В САЩ най-добре се представят технологичните акции, което обичайно е знак за превес на оптимизма.

Цветослав Цачев, Елана Трейдинг

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ