Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шествие на писта – 8000 служители на Airbus излизат на протест

Shutterstock

Служители на Airbus излизат на протест срещу плановете на нидерландския самолетостроител да освободи 15 хил. души заради кризата, предизвикана от новия коронавирус, която удари тежко авиоиндустрията, предаде „Ройтерс“.

Профсъюзите информират, че се очаква над 8 хил. души от персонала на компанията да се съберат на шествие на една от пистите на летище Тулуза-Бланяк във френския град Тулуза, като то ще продължи около час и половина. Демонстрацията няма да попречи на изпълнението на полети.

„Airbus носи реална отговорност да се справи с преструктурирането си, което е прекомерно и дава ужасен пример на доставчиците“, коментира Жан-Франсоа Кнепър, представител на обединението „Форс Увриере“.

От компанията отказаха да коментират протестите и направиха препратка към изявлението на главния изпълнителен директор Гийом Фари, който миналата описа извънредната ситуация като „най-тежката криза, която индустрията е преживявала“.

По-рано Airbus обяви, че обмисля съкращението на една трета от своите 15 хил. работника във Франция, включително 3378 от Тулуза, където се сглобява моделът A320.

още от Бизнес