нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Емилио Галиарди, „Сервие България“: Инвестираме 25% от оборота си в научноизследователска и развойна дейност

Емилио Галиарди е изпълнителен директор на фармацев­тичната компания „Сервие България“ от октомври 2019 г. Има над 20 години международен опит във фармаиндустрията, бил е на управленски позиции в различни компании в редица страни в Европа и Латинска Америка. Дипломиран молекулярен биолог е от Университета във Флоренция, Италия, притежава магистърска степен по финанси. Снимка: Юлиян Донов

Зад всеки наш медикамент или услуга за лекарите и пациентите стои изключително образован и талантлив екип и това винаги ще бъде наш приоритет, казва изпълнителният директор на фармацевтичната компания "Сервие България". Компанията е водеща  предоставянето на високоефективни терапии за сърдечносъдови заболявания и диабет у нас 

 

- Като мениджър, но и експерт по молекулярна биология имате ли обяснение защо светът и световната фармацевтична индустрия се оказаха неподготвени за атаката на COVID-19?

- Това е доста сложен въпрос. Самият аз преди 10 години участвах в обучение за процедури за справяне с огнища на пандемия, по-конкретно за грипния вирус H1N1. За щастие този вирус не се пренася толкова лесно, колкото COVID-19, и не се стигна до глобална епидемия. Факт е, че рискът от пандемия беше добре известен на научните среди и на здравните власти от години. Решенията изискват глобален ангажимент и координация, както и специфични ресурси. Трябва да инвестираме повече в системите за здравеопазване, особено в най-бедните региони на света. Трябва да създаваме и обучаваме конкретни медицински екипи и да инвестираме в информираността на хората, като използваме дигиталните канали. Без глобална програма, одобрена и ръководена от властите, ще бъде трудно да се постигне успех.

 

- Как поуките и опитът от пандемията ще променят бъдещето на фармацевтичната индустрия?

- Както и при много други бизнес сектори, избухването на пандемията ускори промените във фармацевтичната индустрия. Повечето от инвестициите в сектора в момента са насочени към подобряване на лечението, a начинът, по който много компании проявяват ангажираност да създадат ефикасни ваксини, е изумителен. Фармацевтичният бизнес има и друга голяма роля – можем да използваме огромното си ноу-хау, за да подкрепим повече здравни специалисти и да помогнем на властите в превенцията и управлението на такава криза. Сътрудничеството между самите компании в индустрията е от съществено значение, защото е важно да насърчаваме увеличаването на капацитета си на производство. Например за ваксините са необходими глобални сделки между различни фармацевтични компании, така че да се отговори на голямото търсене. Трябва също да увеличим ангажираността си по отношение на хроничните заболявания като диабет или сърдечносъдови патологии – в подобна тежка пандемична ситуация се убеждаваме колко крехки са хронично болните пациенти. Що се отнася до пазарната ориентация, със сигурност дигиталните решения, вече работещи в много компании, ще бъдат част от бизнес модела ни и в бъдеще.

 

- Какво е присъствието на „Сервие“ на българския пазар в исторически план?

- Компанията оперира тук вече 27 години. От самото начало поддържаме продуктово портфолио от стабилни и достъпни за българския пациент терапевтични решения главно в областта на диабета и сърдечносъдовите заболявания. Това заедно с ясно заложения във философията на компанията етичен подход се оказва ключово за присъствието ни не само в България, но и в Централна и Източна Европа. Зад всеки наш медикамент или услуга за лекарите и пациентите стои изключително образован и талантлив екип и това винаги ще бъде наш приоритет. Продължаваме да инвестираме значителни средства в обучения, за да сме сигурни, че нашите служители имат много добри знания във всички наши терапевтични области. Дигиталната грижа за здравето на българския пациент е друга област, в която компанията прогресира бързо.

 

- Компанията е глобален лидер в терапевтични решения за хронични заболявания. Каква е вашата визия за още по-доброто ѝ позициониране в България?

- Имаме широк диапазон от решения с фокус към демографския профил на страната и застаряващото население. Ние сме водеща компания в България в предоставянето на високоефективни терапии за сърдечносъдови заболявания. От много години работим и със здравните специалисти в полза на пациентите с диабет втори тип. Чрез силни комуникационни програми, насочени към фармацевтите и пациентите, затвърдихме и ролята си на водеща компания в лечението на хронични венозни заболявания.

 

- „Сервие“ утвърждава позициите си и на глобален лидер в онкологията със сериозни инвестиции в тази област. Как тази амбиция рефлектира и в България?

- Вече имаме три терапевтични решения в тази област – за лечение на рак на дебелото черво, за Неходжкинов лимфом и третото, което е най-новата ни разработка и с което особено се гордеем, е за лечение на остра лимфобластна левкемия. Имаме отлична обратна връзка от онколози в страната и разполагаме с екип, който работи  в тесен контакт с медицинската общност, за да бъдем полезни на българските пациенти с онкологични заболявания.

 

- Какъв стратегически модел на развитие ще продължите да следвате?

- Инвестираме около 25% от оборота си в научноизследователска и развойна дейност, защото нашата корпоративна философия е да бъдем новаторска компания, която предоставя на пациентите по света стойностни и висококачествени терапевтични решения. Като юридически статут „Сервие“ е независима компания, управлявана от фондация. Това ѝ дава свободата да решава самостоятелно в какво и как да инвестира, тъй като не е листвана на борсата и не е зависима от акционери и разпределяне на дивиденти. Развиваме се в две различни направления: поддържане и надграждане на основното портфолио и в дългосрочен план в инвестиране в намирането и разработването на иновативни лекарства като например UCART-19 клетъчната терапия, която е много обещаваща. В България към момента вървят няколко клинични проучвания с наши молекули във важни терапевтични области като онкология и сърдечносъдови заболявания. Продължаваме да влагаме сериозен ресурс и в медицинското обучение на българските здравни специалисти.

 

Ирина Велева. Интервюто е публикувано в бр. 08/ 20 на сп. "Мениджър"

 

ТПС - Емилио Галиарди е изпълнителен директор на фармацев­тичната компания „Сервие България“ от октомври 2019 г. Има над 20 години международен опит във фармаиндустрията, бил е на управленски позиции в различни компании в редица страни в Европа и Латинска Америка. Дипломиран молекулярен биолог е от Университета във Флоренция, Италия, притежава магистърска степен по финанси.

още от Управление