нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кога се изгражда напълно имунитетът срещу COVID-19 след ваксиниране

Проф. Илко Гетов е представител на България в Комитета за лекарствените продукти за хуманна медицина на Европейската агенция по лекарствата. Магистър и доктор по фармация, специализирал фармакоепидемиология в Германия и Италия. Преподава в Медицинския университет в София, Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.   От юни 2013 г. до февруари 2020 г. е председател на Българския фармацевтичен съюз. Първи вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) през 2016 г. Бил е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и председател на Комисията за оценка на здравни технологии. Има над 180 научни публикации, 300 цитата, 15 защитили докторанти, автор и съавтор в учебници и книги. Член е на редакционни колегии на 5 международни научни списания.

Снимка: Личен архив

Три са за момента одобрените за употреба в ЕС ваксини срещу COVID-19. У нас, както и в други европейски страни вече тече трета фаза на ваксиниране, но с напредването на времето изникват все повече въпроси относно практическото приложение на ваксините. Хората, решили да се ваксинират, искат да знаят кога настъпва окончателният ефект от ваксината, колко време след поставянето на втората доза се изработва пълният имунитет срещу коронавируса и, разбира се, колко дълъг е той. 

В нашата нова седмична рубрика "Честно за ваксините" гостува и отговаря на вашите читателски въпроси, проф. Илко Гетов - представител на България в Комитета за лекарствените продукти за хуманна медицина на Европейската агенция по лекарствата. 

Въпрос: Колко време след прекарана инфекция от коронавирус трябва да изчакам преди да си поставя ваксина? 

Отговор: Преди всичко това зависи от наличието на антитела в организма и тежестта на прекараното заболяване. Изследване за наличието на антитела може да се направи в почти всички сертифицирани лаборатории и общопрактикуващия или лекуващ лекар може да тълкува резултата и препоръча или не поставянето на ваксина. В научната литература има публикации, че имунитетът след преболедуване има различна трайност – обикновено 3 до 5 месеца, както и че е по-слаб от имунитета, създаден от ваксините. 

Въпрос: Кога настъпва окончателният ефект от ваксината? За колко време след втората инжекция се изработва пълната защита?

Отговор: Данните, посочени в резултатите от клиничните изпитвания, както и продуктовата информация на разрешените за употреба ваксини на територията на ЕС показват, че в рамките на 7 до 10 дни след втората доза (защото всички ваксини на този етап са двудозови) се изгражда необходимия имунитет за предпазване на организма от SARS-CoV-19. За сигурност може да се направи тест за наличието на антитела в организма, като това трябва да е след 10-я ден от поставянето на втората доза и резултатът ще бъде сигурен знак за наличието на защита. 

Въпрос: Все повече хора се питат, ако се ваксинират при личния си лекар, трябва ли за всеки случай да си осигурят инжекция урбазон, ако случайно получат тежка алергична реакция? 

Отговор: Смятам, че това в никакъв случай не е добра практика. Има национален протокол, указания и изисквания за провеждане на ваксинационни кампании, оборудване на кабинетите в практиките на общопрактикуващите лекари и т.н. Наличието на т.нар. "спешен шкаф" – лекарства за спешни нужди при животозастрашаващи състояния и провеждането на животоподдържащи мероприятия са известни на лекарите и част от националната нормативна база в сферата на здравеопазването. В допълнение, в продуктовата информация на всички ваксини изрично е посочено, че е необходимо наблюдение на ваксинираните в продължение на поне 15 минути след поставянето на ваксината с цел предприемането на необходимите медицински действия в случай на поява на нежелана реакция и/или свръхчувствителност. 

Въпрос: Има твърдения, че приемането на лекарства без рецепта за облекчаване на болката преди получаване на ваксината намалява нейната ефективност. Това истина ли е? 

Отговор: Така зададен въпросът има две плоскости. Първо, за потенциалните взаимодействия на ваксината и лекарствата, които следва да се избягват преди и след ваксинирането. Искам да подчертая, че ваксините са биологичен продукт и те имат специфичен механизъм на действие, не си взаимодействат пряко с лекарства от химичен и растителен произход. Освен това при поява на болка на мястото на убождане, главоболие или повишена телесна температура като постваксинални нежелани лекарствени реакции е допустимо приемането на обезболяващи, температуропонижаващи, нестероидни противовъзпалителни лекарства и др. Със сигурност пациентите, които са на имуносупресивна терапия или на агресивна биологична терапия, имат автоимунни заболявания в обострен стадий, преминали са трансплантация и други тежки медицински състояния, следва да не се подлагат на ваксинация в момента, а да изчакат 2-3 седмици след края на курса на лечение или влизането на заболяването в ремисия.

Въпрос: Ако човек вдигне температура след поставянето на ваксина какво трябва да предприеме?

Отговор: Повишаването на телесната температура до 37,5 – 37,8 градуса по Целзий може да се приеме за сигнал за стартиране на процеса на изграждане на антитела и създаване на имунитет. Хора с по-остра реакция като повишаване на телесната температура над 38 градуса по Целзий могат да приемат един-два дни температуропонижаващи лекарства, обикновено са без рецепта в аптеките или да се консултират с фармацевта или в краен случай, при по-тежка и продължителна температура да се обадят на личния си лекар. 

Въпрос: Трябва ли някаква предварителна подготовка за деня и в деня на самото ваксиниране? 

Отговор: Категорично не! Не е необходимо предприемането на никаква специална подготовка преди ваксинирането. Ваксината се поставя в делтоидния мускул на ръката, като мускулна инжекция, много малко количество е и не налага извършването на специални медицински манипулации. Необходимо е спокойствие, увереност в правилността на информираното лично решение за ваксинация, ръката (мускулът) трябва да е отпусната и хората, които се страхуват от инжекции (вида на иглата и начина, по който влиза в ръката) просто трябва да гледат в различна посока и да дишат дълбоко. Протоколът за ваксиниране изисква измерване на кръвното налягане, анамнеза за текущото състояние от лекар, както и ясно, точно и на разбираем език разясняване на особеностите на съответната ваксина и подписване на информирано съгласие от ваксинираното лице. Пациентите с хронични заболявания следва да уведомят за тях и приеманите лекарства, хранителни добавки, диети и т.н. лекаря, който извършва прегледа преди поставянето на ваксината. 

Въпрос: Може ли хората да избират коя ваксина да им бъде поставена, според технологията за създаването й, компанията производител и т.н.? 

Отговор: На този етап поради ограничените количества и засиления интерес това не е напълно възможно. В бъдеще са поръчани и ще бъдат осигурени достатъчни количества от всички разрешени за употреба ваксини в ЕС и тогава гражданите ще могат да избират между тях и да изявяват предпочитанията си. Това, което следва да бъде подчертано е, че двете дози на ваксината срещу COVID-19 трябва да бъдат от един и същи лекарствен продукт, т.е. не е допустимо смесването на ваксини на различни компании за един и същи човек като първа и втора доза. 

Въпрос: Ако можехте да избирате с коя ваксина да се имунизирате, на коя технология бихте заложил и защо? 

Отговор: Категорично бих заложил на новата и модерна технология на ваксините, базирани на иРНК. Причините са многобройни, но на първо място това е механизмът на действие, биологичната правдоподобност за създаване на трайна и устойчива защита, липсата на риск от навлизане на иРНК в ядрото на клетката, резултатите за ваксинална ефикасност от клиничните изпитвания, количеството, което се поставя е по-малко, очакванията за създаване на имунитет са за поне една година, както и доказателствата за ефикасност срещу мутации на SARS-CoV-19. Искам да подчертая, че технологията на иРНК и създаването на ваксини са известни в научната литература от повече от десетилетие, много упорито се работи върху създаването на персонализирани лекарства за онкоболни пациенти въз основа на иРНК и че благодарение на пандемията от COVID-19 тази технология достигна бързо и доказано ефикасно до създаване на масови ваксини.  

***** 

По темата работи Анелия Тодорова 

* Въпроси към нашите гости можете да задавате на редакционния ни имейл press@manager.bg. Отговорите ще публикуваме всеки понеделник. 

*** Можете да прочетете първите публикации на нашата нова рубрика:

Няма нужда да се тествате за антитела преди ваксина 

Може ли ваксина да ни разболее от COVID-19?

още по темата
още от COVID-19