нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Главният икономист на ЕЦБ предупреждава за бавно възстановяване на икономиката

Снимка: Guliver / Getty images

 Не трябва да се възлагат твърде големи надежди върху последните икономически данни, заяви главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн предупреди, че нарастването на случаите на заразени с коронавирус в световен мащаб ще тежи на потребителите и бизнеса още доста време, предаде Блумбърг.

„Би било неразумно да се вадят силни изводи от не толкова лошото, колкото се очакваше, представяне на Еврозоната през второто тримесечие. Оценката на това представяне ще може да бъде направена, когато имаме данни и за трите месеца до септември“, коментира Лейн в блог публикация на сайта на ЕЦБ.

Той също така заяви, че ускоряването на пандемията в някои региони на Европа, а и по света, влияе негативно на потребителските разходи и бизнес инвестициите.

„Тези фактори обясняват защо икономиката ще се нуждае от значително време, за да се възстанови напълно от шока от пандемията, и защо за целта са необходими значителни фискални и парични политики за подкрепа“, коментира Лейн.

Макар че брутният вътрешен продукт на Еврозоната се сви с 12,1% през второто тримесечие, икономиката се възстанови по-бързо от очакваното през май и юни, когато голяма част от най-строгите карантинни мерки бяха премахнати. Освен това, ЕЦБ очакваше свиване на БВП с 13%.

Лейн обаче отбелязва, че възстановяването на активността през третото тримесечие ще бъде по-плавно и не толкова силно, колкото се очакваше.

ЕЦБ разгърна безпрецедентна пандемична програма за извънредни покупки (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) в размер на 1,35 млрд. евро за подкрепа на икономиката. През юни от централната банка заявиха, че продължителността на схемата ще бъде удължена от края на годината до юни 2021 г. ЕЦБ предвижда възможност и за последващо удължаване на срока и разширяване на размера на програмата при нужда.

още по темата
още от ЕС