Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Париж предрече тежка институционална криза за ЕС

Снимка: Shutterstock

Отказът на Европейския парламент да одобри кандидатурата на французойката Силви Гулар за еврокомисар е "тежка институционална криза за Европа", заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес.

"Защото без комисар от Франция комисията не може да поеме на път", обясни тя пред радио "Франс ентер".

Кризата трябва да бъде "решена със спокойствие, без гняв, но трябва (председателката на новата комисия) Урсула фон дер Лайен да ни каже какво очаква от Франция", добави Амели дьо Моншален. Мнозина наблюдатели днес също отбелязват, че новата ЕК начело с Фон дер Лайен е застрашена да стартира нормално работа от 1 ноември, както бе по план. Те също така смятат, че отхвърлянето на Гулар е директен удар по Макрон.

Срещу френската кандидатка се водят две разследвания - едното е на френското правосъдие, а другото - на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Подозира се, че Гулар е замесена в схема за фиктивно наемане на работа във френската центристка партия "Демократично движение", на която е член.

След отказа на Европарламента, болезнен за френския президент Еманюел Макрон, последният изрази вчера недоумение, че кандидатурата на Гулар е отхвърлена по причини, свързани с етиката, и поиска "обяснения" от Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

"Силви Гулар мина три комисии, изслушвана бе в течение на шест часа, по-специално от комисията по юридическите въпроси, която следи да няма конфликт на интереси. Тази комисия не откри нищо във връзка с конфликти на интереси", заяви френският държавен секретар по европейските въпроси.

"Много уважавам Европейския парламент, но един парламент не е съдилище, където се гледат делата, неразгледани от съдилищата в съдебната система", добави тя.

"С президента и с Урсула фон дер Лайен имаме днес една задача - да решим тази криза, да открием бързи отговори за нея", заключи Амели дьо Моншален.

Френският президент, за когото Европа е приоритет, се стреми преди всичко да запази мандата, обещан на Силви Гулар като представителка на Франция - обширен портфейл, включващ вътрешния пазар, съответно индустриалната политика, дигиталната сфера, отбраната и космоса.

Макрон разчита да използва този лост, за да лансира отново след двугодишни безуспешни опити в разделена Европа една индустриална политика, предполагаща големи европейски проекти, допълва АФП.

още по темата
още от ЕС