нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Има ли балон в нарастващата fintech индустрия?

Снимка: Shutterstock

През последните години наблюдаваме силен ръст при активността във fintech индустрията. Това е експанзивен термин, използван за обозначението при технологизирането на финансовите услуги. И 2019 г. не беше по-различна, тъй като модела на fintech продължи да усъвършенства бизнеса, показва доклад на Business insider.

В последно време се заговори за надуването на т.нар. пазарен балон в индустрията на fintech, поради значителния ръст на компаниите в сегмента. А това е сегмент, който все още претърпява своето развитие. Индустрията все още има място за много нови идеи. Тепърва ще наблюдаваме все по-сериозен ръст в кредитирането, заемането на пари и груповото финансиране във fintech индустрията. Освен това нараства и пазарът на insuretech, който представлява застраховките в сектора и предоставя възможност за застраховане с няколко клика.

Зашеметяващото влияние на Fintech компаниите на пазара се доказва от рекордните нива на финансиране в индустрията - към третото тримесечие на 2018 г. общото финансиране вече е било над 82% от общата сума за 2017 г., според CB Insights.

Освен това, годината отбеляза преломен момент за индустрията след ясното разграничение между финтех и финансови услуги, за да може финансовите институции да са конкурентноспособни на fintech компаниите. Почти всяка действаща финансова институция сега участва в иновационна надпревара, стимулирана от конкуренцията от fintech компании. Като такива, сега действащите лица инвестират активно, придобиват и си сътрудничат със своите fintech конкуренти. Ето и още някои от основните извлечения от доклада:

- Финансирането на Fintech индустрията вече достигна нови върхове в световен мащаб през 2018 г., като общата му стойност достига 32,6 милиарда долара в края на третото тримесечие.
- Някои нови региони, включително Южна Америка и Африка, се появяват на fintech сцената.
- Наблюдава се значително мащабиране в по-старите кътчета на финтех екосистемата, включително сред банки и други кредитори.
- Блокчейн и технологията на разпределителната книга (DLT), както и цифровата идентичност набират скорост.
- Много от участниците преобразуват своя бизнес, като имат за цел да преосмислят всичко - от продукти и услуги до frond-end системи и back-end процеси.

още по темата
още от Финанси