Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Какво прави IKEA с шведската кралица?

Мебелният гигант IKEA и шведската кралица Силвия обединиха сили, за да строят домове за хората, страдащи от деменция. Проблемът със застаряващото население в страната е основната причина за инициативата – проучване показва, че към 2040 г. един на всеки четири шведи ще бъде над 65-годишна възраст.

За да подпомогнат всички тях, IKEA и производителят на сглобяеми къщи Skanska са създали нова концепция – BoKlok, която ще позволи на болните от деменция и техните партньори със средни доходи да получат устойчив и качествен дом на ниска цена. Основаната в Стокхолм неправителствена организация на кралицата, чиято майка Алис е страдала от Алцхаймер, от години се опитва да подпомага, включително и с обучение на медицински персонал за това как да подхожда към пациентите с нарушени умствени способности и липса на добра концентрация.

В апартаментите SilviaBo цветовете, осветлението и интериорът са съобразени и разработени от кралица Силвия и експерти в областтта на деменцията. Деменцията е характерна най-вече за хора над 60 години, а лечението ѝ е свързано с много финансови средства – от британското сдружение на болните от Алцхаймер твърдят, че издръжката на един болен възлиза на около 100 000 паунда.

още от Криейтив
27
Понеделник
Януари