нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уж работим много, а резултати - никакви

Снимка: Shutterstock

Всеки работещ в творческите индустрии (с малки изключения) иска да бъде продуктивен. Така би бил по-уважаван, по-удовлетворен от себе си, по-нагоре в професионалната стълбица. Ако човек е плодотворен на добри идеи, ще внесе приятното чувство, че е постигнал нещо. Така ще може да се наслади на своя отпуск, без да изпитва каквото и да било чувство за вина.

Разбира се, съществуват множество начини, с които можем да саботирате своята собствена продуктивност. Сайтът Mashable шеговито припомня кои са в материал, озаглавен "5 начина да не свършите абсолютно никаква работа" и насочен към всеки, който има нужда да "произвежда" по работа идеи за проекти, концепции, кампании, реклама...

Основните пречки или нещата, които продължават да саботират идейната ни продуктивност пред годините са:

Подготвянето на аларми и напомняния за всичко, което ще правим. Няма нищо по-разсейващо от звука на аларма по време на работа, която истерично ни подканва, че имаме още неща за вършене. Това е "отличен" начин за нарушаване на собствената концентрация и създаване на чувство за паника, през целия ден.

"Социални" сме. Всички се нуждаем от почивка. Да проверим Twitter, да погледнем Facebook, да изпратим няколко имейла и SMS-а, да се уверим, че всичко е наред с нашите приятели. Но ако правим това по цял ден, може да сме сигурни, че ще сме постоянно разфокусирани. Бонус – влезте в Skype, за да початите с някого.

В случай, че искате да бъдете продуктивни, трябва да елиминирате всяка една от горепосочените дейности.

Опитваме се да вършим по много неща наведнъж. Ако искате да завършите деня с чувството, че не сте постигнали абсолютно нищо, нагърбвайте се постоянно с наистина големи проекти. Без задължителните дребни задачи, които да ви дават така необходимата глътка свеж въздух, ще се чувствате постоянно залети с работа. Стресът е неизбежен.

Ако искате да отбележите прогрес и да видите резултата от вашия труд, разчупете задълженията си на поредица от по-малки задачи, които реално могат да бъдат изпълнени.

Казваме "Да" на всичко. Ако казвате "да" на всеки, който иска нещо от вас, със сигурност няма да свършите това, с което сте се заели в конкретния момент. Бонус – няма да помогнете и на вашия колега и приятел.

Постоянната заетост не е признак на продуктивност. Научете се да казвате и "не".

Не спим. Работата посред нощ може да доведе до отлични резултати. Обикновено следващият ден също е продуктивен. Впоследствие обаче ще загубите най-малко два или три дни, тъй като тялото и мозъкът ви просто няма да са се възстановили.

Позволете на съзнанието ви да си почива на равни интервали от време. Много бързо ще видите и положителния резултат от това.

още по темата
още от Криейтив