нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Те не се страхуват да покажат слабост

Снимка: Shutterstock

Моите петнадесет години опит като психотерапевт ми помогнаха да науча много за психическата сила и устойчивостта на човешкия дух. В това време срещнах безброй хора, които успяват да се изправят на крака след жестоки емоционални загуби и тежки преживявания.

Един от най-важните уроци, които научих, беше, че устойчивостта на психически силните хора идва най-вече не от нещата, които са направили, а от това, което не са направили.

Хората, които се борят с нездравословните и вредните психически и физически навици, имат значително по-голям шанс да се справят с най-големите препятствия, пред които ги изправя живота. Въпреки всички провали и падения, те винаги успяваха да се върнат в правия път и да достигнат пълния си потенциал.

Това е особено важно за лидерите, защото те трябва да имат нужната психическа сила, за да ръководят своите екип както в добрите, така и в лошите времена. За да превърнат добрите си навици в по-ефективни, те трябва да се откажат от негативните навици, които ограничават психическата им сила.

Това са 13 неща, които лидерите със силна психика не правят.

1. Не прикриват своята несигурност и страхове

Да признаете, че не разбирате от абсолютно всичко, изисква смирение, което е истински знак за психическа сила. Въпреки това, много лидери смятат, че трябва да знаят всеки отговор и че всяка грешка ги представя като некомпетентни. Психически силните лидери обаче отказват да губят време и енергия в опити да прикриват своите слабости. Вместо това, те съсредоточават своите усилия в това да станат по-добри и да научат нови неща.

2. Тяхната самооценка не зависи от чуждите мнения

Ако вашата самооценка се срива всеки път, когато получите някаква критика, или скача до небесата, когато ви похвалят, ще се превърнете в човек, който прави всички за да получи чуждото одобрение. Тези хора не могат да бъдат ефективни ръководители. Лидерите със силна психика нямат нужда от мнението на другите, за да си изградят адекватна самооценка.

3. Не позволяват емоциите им да ги контролират

Психически силните лидери не потискат емоциите си, те осъзнават тяхното влияние върху поведението им. Вместо да избухват всеки път, когато се ядосат или когато са нервни, те знаят как да контролират емоциите си, за да запазят своята продуктивност.

4. Не пренебрегват критиките

Неефективните лидери отхвърлят всяка критика, защото тя наранява тяхното его. Лидерите със силна психика могат да преценят дали в критиката, отправена към тях, има определена доза истина. Те са готови да направят нужните промени, ако някой има идея, която ще направи нещата по-добри.

5. Не потискат болката си

Когато казвате, че „изобщо не сте притеснени“, вие определено не внушавате увереност. Психически силните лидери имат смелостта да си признаят, когато са загрижени и обезпокоени. Когато думите им отговарят на тяхното поведение и емоционално състояние, хората ги приемат като по-искрени и автентични.

6. Не отричат своите ограничения

Лидерите, които мислят, че няма възможност да се провалят и че нищо не може да се обърка, са тези, които се провалят най-бързо. Силните лидери признават своите ограничения, както на индивидуално ниво, така и на фирмено равнище.

още от Лидерство